Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elsüllyedt egy bevándorlókat szállító hajó a görög Kósz szigetnél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy migránsokat szállító hajó keddre virradóan elsüllyedt a görög keleti-égei-tengeri Kósz szigetnél. Legalább kilencen vízbe fulladtak, köztük négy gyerek - közölte a görög parti őrség.

A migránsok a török partokról indultak egy műanyagból készült vízi járműn, amely keddre virradóan elsüllyedt.

Egy finn hajó, amely az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex egyik műveletében vett részt, észlelte a bajba jutott menekülteket.

A víz felszínéről hat, míg búvárok az elsüllyedt hajó roncsai közül három holttestet emeltek ki. A szerencsétlenség hét túlélője szerint két fiú gyerek még nem került elő, őket tovább keresik.

Szombaton Híosz sziget mellett egy hároméves gyermek vesztette életét, amikor a migránsokat szállító hajó motorja felrobbant.

Az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) adatai szerint idén több mint 800 ezer menekült kötött ki az európai partokon, miközben 3500-an veszthették életüket a Földközi-tengeren, vagy tűntek el az átkelés során. Mintegy 660 ezren a háború és nyomor elől Törökországon át Görögországba menekültek. Túlnyomó többségük ezután folytatja útját észak felé, az Európai Unió gazdagabb államai felé.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden Törökországba utazik, hogy szigorúbb határellenőrzési eljárásokról tárgyaljon. Athén ugyanis attól tart, hogy az EU újabb nyomást fejthet ki a migránsválság miatt, mivel a pénteken Párizsban történt terrortámadásoknál egy szíriai útlevelet találtak, amit október 3-án állítottak ki a görög Lérosz szigeten.