Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sobotka csalódással vette tudomásul Juncker kijelentését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök csalódással vette tudomásul Jean Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének vasárnapi nyilatkozatát, miszerint a párizsi merényletek nyomán sem kell változtatni az EU menekültpolitikáján.

"Csalódással vettem tudomásul Juncker szavait, az Európai Bizottság elnökének reagálását a legutóbbi eseményekre elégtelennek tartom" - mondta Sobotka a közszolgálati cseh televízió egyik vasárnapi vitaműsorában. Úgy vélte: növelni kell a nyomást az érintettekre annak érdekében, hogy megszigorítsák a külső schengeni határ őrzését.

"Európa a migrációs válság kezelésekor eddig nem volt képes súlyának megfelelően hangsúlyozni a biztonság kérdését. Amennyiben nem lesz felújítva a külső schengeni határ biztonságossága, az egyes tagállamok arra kényszerülnek, hogy maguk biztosítsák biztonságukat a saját határaikon" - fejtette ki a cseh kormányfő.

Sürgősen meg kell állapodni Törökországgal annak érdekében, hogy Ankara ellenőrizze az ottani migrációs utakat. Hasonló módon szükséges, hogy megszülessen a megegyezés a szíriai háborús konfliktus befejezéséről - mutatott rá Bohuslav Sobotka.

Újságírói felvetésre válaszolva a kormányfő azt mondta: nem tartja szükségesnek, hogy Csehországban speciális terrorizmus elleni törvényt fogadjanak el.

Szombaton ülést tartott a cseh nemzetbiztonsági tanács is, amely arra az álláspontra helyezkedett, hogy növelni kell a nyomást az Európai Unióra a külső határok védelme érdekében.

Milos Zeman államfő az ülés után kijelentette, hogy az Európai Uniónak a szavakról át kell térnie a tettekre, és ténylegesen meg kell erősítenie a schengeni határok védelmét.