eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ausztria egyelőre nem épít szögesdrótkerítést Spielfeldnél

Ausztria egy 4 kilométeres kerítést épít Spielfeldnél, 25 kilométeres szögesdrótkerítést egyelőre nem. Ezt jelentette be pénteken Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter, illetve Konrad Kogler, a belügyminisztérium közbiztonságért felelős főigazgatója.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter kijelentette: szlovén kérésre egyelőre lemondanak a korábban tervezett drótkerítés felállításáról. Jelezte ugyanakkor: azonnali előkészületeket tesznek annak érdekében, hogy szükség esetén akár 48 órán belül felállítsanak egy ilyen akadályt. Erre - mint mondta - akkor kerül sor, ha a menekültek átengedésével kapcsolatos szlovén biztonsági intézkedések nem hatékonyak.

Konrad Kogler, a belügyminisztérium közbiztonságért felelős főigazgatója ugyanakkor arról tájékoztatott: a menekültek szabályozott áthaladása érdekében Spielfeldnél felállítanak egy 2 méter magas és 3,7 kilométer hosszú kerítést, de az nem szögesdrótkerítés lesz. Az APA osztrák hírügynökség ezzel kapcsolatban dróthálót említett.

Ez utóbbi a határátkelőt keletre 200 méteren át egészen az A9-es autópályáig, az átkelőtől nyugatra pedig 3,5 kilométer hosszan a grassnitzbergi határátkelőig fog húzódni. A tervek szerint a drótháló felhúzását az év végéig fejezik be.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) korábban azt szorgalmazta, hogy 25 kilométeres kerítés épüljön a határon. A néppárti belügyminiszter közlése szerint erről nem a szociáldemokrata koalíciós partner, hanem Szlovénia kérésére mondtak le. Szlovénia a továbbiakban kerítéssel körülvett folyosóval és a zöldhatár mentén folytatott szigorúbb ellenőrzés bevezetésével próbálja kézben tartani a helyzetet.

Josef Ostermayer kancelláriaminiszter szerint a költségek 1,2 és két millió euró között lesznek, azonban még folynak az egyeztetések a szóban forgó területrészek 18 tulajdonosával. A szociáldemokrata politikus szerint nem zárról, hanem rendezett átutaztatásról van szó, hiszen a határátkelőhöz van hogy 8-10 ezer ember is érkezik.

A belügyminiszter elmondta, hogy a tervekről már értesítették az Európai Bizottságot. A kancelláriaminiszterrel együtt megerősítették, hogy a schengeni egyezmény lehetővé teszi az olyan határ menti építkezési munkálatokat, amelyek rögtön lebonthatóak.

Gerald Klug szociáldemokrata védelmi miniszter szerint nem kerítésről, hanem a rendezett irányításhoz szükséges rendszerről van szó. A szociáldemokrata politikus utalt arra is, hogy a határ mentén felkészülnek arra, hogy jobban tudják terelni a migránsokat. Úgy vélte: nem került sor Ausztria "orbanizálódására".

A csaknem négy kilométeren felállítandó drótháló ötlete a NEOS liberális párt és a Zöldek tiltakozását váltotta ki. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is bírálta a kormányt, miszerint nincsen elég bátorsága ahhoz, hogy megépítse a teljes határ menti kerítést.

A Diakonie osztrák segélyszervezet vezetője szerint a határ mentére épített kerítés a kormány tehetetlenségének a jele, hiszen inkább a menekültek elhelyezésére és ellátásra kellene koncentrálnia.

Bejelentették továbbá azt is, hogy a menekültek a spielfeldi határátkelőnél színes karszalagot kapnak, és ennek megfelelően LED kijelzőn követhetik majd, hogy mikor és honnan utazhatnak pontosan tovább.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×