Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Athén a migránsok csempészetének leállítására szólítja fel Ankarát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mindenki szeme láttára, szervezetten csempészik ki Törökországból a migránsokat - állította pénteken Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter, aki a Görögország felé irányuló embercsempészet leállítására szólította fel Ankarát.

A török oldalon "látható, amint fényes nappal egész falvak gyűlnek össze, hogy lássák, amint az embercsempészek behajózzák a menekülteket", hogy a görög szigetekre szállítsák őket - mondta a miniszter egy sajtótájékoztatón.

"Semmi sem titok" - mondta a miniszter a Kanal 7 televízió által a Törökország nyugati tengerpartján, Híosz szigetével szemben fekvő Cesmében készített felvételekre hivatkozva.

Törökországnak bizonyítékát kell adnia, hogy "meg akarja állítani az áradatot" - mondta a miniszter.

Jannisz Muzalasz ugyanakkor tagadta, hogy nyíltan vádolná Törökországot, ahová Alexisz Ciprasz görög kormányfő november 17-én utazik.

Görögország kizárta a Törökországgal közös járőrözést az égei-tengeri határral kapcsolatos kétoldalú viták miatt, "de felkérjük a Frontexet (az EU közös határőrizeti szervét), hogy a török partokig tartson ellenőrzést" - mondta a miniszter.

A politikus az európai országok határozatlanságának tulajdonította, hogy a rossz idő ellenére - amely egyre több áldozatot szed - folytatódik a tömeges csempészet.

"A határok megnyitása, majd bezárása tovább növeli a menekültek áradatát, akik állandó félelmükben, hogy bezárják a határt, rohannak átjutni" - mondta a miniszter.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint idén 806 ezer migráns és menekült kelt át a Földközi-tengeren Európa felé, túlnyomó többségük - 660 700 ezer ember - Görögországon át.