eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Újra elnapolták a kerítésről szóló döntést Ausztriában

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) illetékesei szerdán döntöttek egy új "határügyintézés" bevezetéséről, amelytől azt remélik, hogy kezelni tudja a helyzetet a stájerországi Spielfeld határátkelőhelyénél, ahol migránsok ezrei kelnek át Szlovéniából ellenőrizetlenül. Péntekre halasztották azonban a döntést egy esetleges határkerítés felhúzásáról.

Eredetileg szerdára várták a két hete húzódó döntést a "kerítéskérdésben". Mióta október végén Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter felvetette, hogy telepítsenek "műszaki akadályokat" az osztrák határátkelőhelyen, a kormánykoalíció két pártja között heves viták folynak a témában.

Szerdán Gerald Klug védelmi miniszter és Mikl-Leitner háromórás beszélgetést folytatott, de ez sem hozott igazi áttörést a szóban forgó kérdésben. A két miniszter csupán egy részegyezséget tudott felmutatni: ez alapján a spielfedi határátkelőnél a jövőben a menekülteket ellenőrizni fogják, és a menedékkérelemre jogosulatlan balkáni migránsokat azonnal visszaküldik Szlovéniába.

Konrad Kogler, a belügyminisztérium közbiztonságért felelős főigazgatója szerint arról van szó, hogy biztosítani kívánják a szabályozott határügyintézést és az ausztriai beutazás lehetőségét. Emiatt le fogják zárni a határátkelőnek legalább az autópálya és a vasútvonal közti részét.

Pénteken határoznak arról, hogy a határellenőrző ponttól jobbra és balra kerítést építsenek-e, amely megakadályozza majd a határellenőrzés kikerülését - mondta Othmar Commenda vezérkari főnök. Jelenleg e tekintetben még több lehetőséget is vizsgálnak.

Nem tervezik azonban, hogy minden egyes bevándorlót ujjlenyomatával regisztrálnak, ahogyan az az európai uniós irányelvben szerepel. Erre csak az EU külső határain van szükség, vagy ha valaki menedékkérelmet nyújt be - mondta Kogler.

A kormány terveit az ellenzéki Zöldek (Die Grünen) párt élesen bírálta. "Ahelyett, hogy a kormány belebonyolódott volna a kerítéskérdésbe, inkább az első naptól fogva szálláshelyeket és német nyelvi kurzusokat kellett volna biztosítania a menekülteknek" - fogalmazott közleményében a párt. A napok óta tartó viták és a döntés újbóli elhalasztása véleményük szerint nem jelent semmi jót a menekültekkel való jövőbeli bánásmódot illetően.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×