Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újra elnapolták a kerítésről szóló döntést Ausztriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) illetékesei szerdán döntöttek egy új "határügyintézés" bevezetéséről, amelytől azt remélik, hogy kezelni tudja a helyzetet a stájerországi Spielfeld határátkelőhelyénél, ahol migránsok ezrei kelnek át Szlovéniából ellenőrizetlenül. Péntekre halasztották azonban a döntést egy esetleges határkerítés felhúzásáról.

Eredetileg szerdára várták a két hete húzódó döntést a "kerítéskérdésben". Mióta október végén Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter felvetette, hogy telepítsenek "műszaki akadályokat" az osztrák határátkelőhelyen, a kormánykoalíció két pártja között heves viták folynak a témában.

Szerdán Gerald Klug védelmi miniszter és Mikl-Leitner háromórás beszélgetést folytatott, de ez sem hozott igazi áttörést a szóban forgó kérdésben. A két miniszter csupán egy részegyezséget tudott felmutatni: ez alapján a spielfedi határátkelőnél a jövőben a menekülteket ellenőrizni fogják, és a menedékkérelemre jogosulatlan balkáni migránsokat azonnal visszaküldik Szlovéniába.

Konrad Kogler, a belügyminisztérium közbiztonságért felelős főigazgatója szerint arról van szó, hogy biztosítani kívánják a szabályozott határügyintézést és az ausztriai beutazás lehetőségét. Emiatt le fogják zárni a határátkelőnek legalább az autópálya és a vasútvonal közti részét.

Pénteken határoznak arról, hogy a határellenőrző ponttól jobbra és balra kerítést építsenek-e, amely megakadályozza majd a határellenőrzés kikerülését - mondta Othmar Commenda vezérkari főnök. Jelenleg e tekintetben még több lehetőséget is vizsgálnak.

Nem tervezik azonban, hogy minden egyes bevándorlót ujjlenyomatával regisztrálnak, ahogyan az az európai uniós irányelvben szerepel. Erre csak az EU külső határain van szükség, vagy ha valaki menedékkérelmet nyújt be - mondta Kogler.

A kormány terveit az ellenzéki Zöldek (Die Grünen) párt élesen bírálta. "Ahelyett, hogy a kormány belebonyolódott volna a kerítéskérdésbe, inkább az első naptól fogva szálláshelyeket és német nyelvi kurzusokat kellett volna biztosítania a menekülteknek" - fogalmazott közleményében a párt. A napok óta tartó viták és a döntés újbóli elhalasztása véleményük szerint nem jelent semmi jót a menekültekkel való jövőbeli bánásmódot illetően.