Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schulz: az uniós országoknak be tartaniuk ígéreteiket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Parlament elnöke arra szólította fel az európai uniós tagországokat, hogy tartsák be a menekültválsággal kapcsolatban tett ígéreteiket, mert eddig ezek közül keveset váltottak valóra.

Martin Schulz erről a szerdán kezdődő migrációs csúcstalálkozó előtt nyilatkozott Vallettában a dpa német hírügynökségnek. "A legnagyobb probléma jelenleg, hogy túl sok az ígéret és ebből túl keveset tartanak be" - mondta az EP elnöke.

A német szociáldemokrata politikus hangsúlyozta: minél hamarabb meg kell valósítani az unió külső határának védelmét szolgáló személyi kapacitások növelését és elő kell teremteni ennek finanszírozását. Ezzel arra utalt, hogy az októberi uniós csúcson arról állapodtak meg a tagállamok állam-, illetve kormányfői, hogy növelik az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) létszámát a Schengeni Övezet külső határainak jobb biztosítása végett.

Azt is kiemelte, hogy bár az Európai Bizottság már elkülönített 1,8 milliárd eurót egy új Afrika-támogatási alap létrehozására, a tagállamok, amelyeknek ugyanekkora összeget kellene hozzátenniük az alaphoz, eddig csak töredékét adták össze a pénznek.

A máltai fővárosban szerdán kezdődik kétnapos csúcstalálkozó a migráció kérdéséről az EU és 35 afrikai állam vezetői között.