eur:
394.39
usd:
371.68
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Schulz: az uniós országoknak be tartaniuk ígéreteiket

Az Európai Parlament elnöke arra szólította fel az európai uniós tagországokat, hogy tartsák be a menekültválsággal kapcsolatban tett ígéreteiket, mert eddig ezek közül keveset váltottak valóra.

Martin Schulz erről a szerdán kezdődő migrációs csúcstalálkozó előtt nyilatkozott Vallettában a dpa német hírügynökségnek. "A legnagyobb probléma jelenleg, hogy túl sok az ígéret és ebből túl keveset tartanak be" - mondta az EP elnöke.

A német szociáldemokrata politikus hangsúlyozta: minél hamarabb meg kell valósítani az unió külső határának védelmét szolgáló személyi kapacitások növelését és elő kell teremteni ennek finanszírozását. Ezzel arra utalt, hogy az októberi uniós csúcson arról állapodtak meg a tagállamok állam-, illetve kormányfői, hogy növelik az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) létszámát a Schengeni Övezet külső határainak jobb biztosítása végett.

Azt is kiemelte, hogy bár az Európai Bizottság már elkülönített 1,8 milliárd eurót egy új Afrika-támogatási alap létrehozására, a tagállamok, amelyeknek ugyanekkora összeget kellene hozzátenniük az alaphoz, eddig csak töredékét adták össze a pénznek.

A máltai fővárosban szerdán kezdődik kétnapos csúcstalálkozó a migráció kérdéséről az EU és 35 afrikai állam vezetői között.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×