eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagykoalíciót javasol a Híd Horvátországban

Közös kormány felállítását javasolta a Híd párt mind a két nagy horvát pártkoalíciónak, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette Hazafias Koalíciónak és a Szociáldemokrata Párt (SDP) köré tömörülő Horvátország Fejlődik nevű szövetségnek, amelyekkel szerdán megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat - közölte Bozo Petrov, a Híd elnöke, a pártok képviselőivel tartott találkozója után szerdán Zágrábban.

Petrov sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy Horvátországnak most egységre van szüksége.

"A Hídban sikerült felülkerekednünk világnézeti különbségeinken és a megosztottságon, mert tudjuk, hogy ebben a pillanatban elsőbbséget élvez az ország gazdasági helyzetének helyreállítása" - hangsúlyozta.

Mindazonáltal kijelentette: azt várja a HDZ-től és az SDP-től, hogy ezt megértse és elfogadja, ennek fényében pedig megpróbálnak létrehozni egy egységes kormányt, amelynek mindhárom párt a tagja.

Minden más - mondta Petrov - a Híd választóinak becsapása volna, akik lehet, hogy balra vagy jobbra húznak, mégis - szavai szerint - a Hídra adták voksukat, mert támogatják azt az elképzelést, hogy Horvátország előrébb juthat, és ehhez egységre van szüksége.

A Híd elnöke úgy vélekedett, pártja moderátorszerepet tölthet be ebben a nagykoalícióban.

"Ez a mi álláspontunk, és ettől nem fogunk elállni" - szögezte le, majd hozzátette: miniszterelnök-jelöltjüket csak a tárgyalások lezárása után nevezik meg.

Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke elutasította később újságíróknak nyilatkozva elutasította az elképzelést, hangsúlyozva, hogy nem reális a Hídnak a pártok között nemzeti alapon történő együttműködésről szóló elképzelése. "Nekünk ez semmiképpen sem elfogadható" - mondta, majd - az elmúlt parlamenti ciklusban kormányzó szociáldemokratákra utalva - hozzátette: hogyan is üljenek le egy asztalhoz azokkal, aki az elmúlt négy évben tönkretették a horvát gazdaságot.

A múlt vasárnapi horvát parlamenti választásokon leadott szavazatok 99,5 százalékos feldolgozottsága alapján az ellenzéki HDZ vezette, nyolc pártból álló jobboldali szövetség és az SDP irányította, hat pártból álló koalíció is 56-56 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. Ily módon egyik tömörülés sem tud önállóan kormányt alakítani. A harmadik legtöbb mandátum a Mostnak jutott, amely 19 képviselői helyre számíthat a jelenlegi állás szerint, ezzel pedig döntő szava lehet abban, hogy mely politikai erők alakíthatnak kormányt Horvátországban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×