eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lesz egységes uniós álláspont a migráció kezeléséről?

Migrációs csúcstalálkozót és tanácskozást tartanak Máltán. Az Európai Parlament megállapodást kér az állami vezetőktől a kérdés egységes kezelésében.

Migrációs kérdésekről, a válság kezeléséről tanácskoznak szerdán és csütörtökön Valettán az Európai Unió és 35 afrikai állam vezetői. A találkozón szó lesz egyebek közt a migráció okainak kezeléséről, az uniós fejlesztési együttműködésről és humanitárius segélyekről, az afrikai stabilitás megteremtését, valamint az irreguláris migráció és a kényszerű lakóhelyelhagyás kiváltó okainak kezelését célzó uniós vészhelyzeti alap létrehozásáról, a legális migrációs csatornák kialakításáról és kezeléséről.

A csúcs előtt Martin Schulz az EP elnöke a dpa német hírügynökségnek arról beszélt, minél hamarabb meg kell valósítani az unió külső határának védelmét szolgáló személyi kapacitások növelését és elő kell teremteni ennek finanszírozását. Azt is kiemelte, hogy bár az Európai Bizottság már elkülönített 1,8 milliárd eurót egy új Afrika-támogatási alap létrehozására, a tagállamok, amelyeknek ugyanekkora összeget kellene hozzátenniük az alaphoz, eddig csak töredékét adták össze a pénznek.

A vallettai megbeszélésre az Európai Tanács elnöke rendkívüli informális állam és kormányfői csúcstalálkozót hívott össze. Donald Tusk kezdeményezését azzal indokolta, rendkívüli mértékben aggasztja a schengeni övezetben a határok és az ellenőrzés nagy számú visszaállítása.

Az Európai Parlament néppárti, szociáldemokrata és liberális frakciójának vezetője nyílt levélben kérte az Európai Unió állam- és kormányfőit, hogy a csúcstalálkozón állapodjanak meg a menekültügy, illetve a migráció egységes megközelítéséről. A politikusok egyebek közt azt kérik, a tagállami vezetők támogassák az Európai Bizottság javaslatát az uniós határ- és parti őrség felállítására, az európai menekültügyi, illetve migrációs rendszer és az úgynevezett európai kék kártya létrehozására, amely munkavállalási lehetőséget biztosítana az unión kívülről érkezőknek.

"Az unió nem engedhet meg magának egy újabb kudarcot és további időpocsékolást" - áll Manfred Weber, Gianni Pittella és Guy Verhofstadt közös levelében.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×