Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovénia "műszaki akadályt" épít Horvátországgal közös határán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovénia szükség esetén drótkerítést is tartalmazó "műszaki akadályt" emel a következő napokban Horvátországgal közös határán a migránsáradat megfékezésére - jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök keddi rendkívüli ljubljanai sajtótájékoztatóján.

Miro Cerar elmondta: kormánya hétfői ülésén úgy döntött, hogy Szlovénia schengeni határán ideiglenes műszaki akadályt épít, beleértve a kerítést is, amelynek az lesz a célja, hogy bizonyos pontokra terelje a migránsokat. A szlovén miniszterelnök leszögezte, "a határt teljesen nem zárják le", és annyi migránst fogadnak, amennyit el tudnak látni.

Cerar ezt azzal magyarázta, hogy kormánya úgy ítélte meg, nem csökken és nem is lassul a nyugat-balkáni útvonalon Nyugat-Európába tartó migránsok áradata.

"Harminc ezren vannak jelenleg is úton Szlovéniába" - mondta, majd hozzátette: a nyugat-balkáni útvonalon érintett országok nem tartják magukat a brüsszeli migrációs csúcson kötött megállapodásokhoz.

A miniszterelnök figyelmeztetett, hogy Szlovénia akár már csütörtökön nagyszámú migránsáradattal szembesülhet, miközben Ausztria és Németország bejelentette, naponta csak 6000 migránst fogad területén, ezért akár több ezren is feltorlódhatnak az országban.

"Az egyre rosszabb időjárási viszonyok miatt ez humanitárius katasztrófához is vezethet, ugyanis nem leszünk képesek szavatolni számukra az ellátást" - húzta alá. Cerar szerint ez biztonsági szempontból is nagy problémát jelent az országnak.

"Miniszterelnökként nem engedhetem meg, hogy ez bekövetkezzen, ezért úgy döntöttem, hogy az elkövetkező napokban Szlovénia a schengeni határán ideiglenes műszaki akadályt épít" - szögezte le, hozzáfűzve: a szomszédos országokat már értesítették az intézkedésről.

Szlovéniának 670 kilométer hosszú határa van Horvátországgal. A kétmilliós országban október közepe óta 171 130 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

"Szlovénia nem lesz gyűjtőközpont"

A szlovén kormány szerint kulcsfontosságú a schengeni határok védelme, nemcsak Szlovénia, hanem az Európai Unió számára is - hangsúlyozta Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter kedden a kormány rendkívüli sajtótájékoztatóján Ljubljanában.

Vesna Györkös Znidar elmondta, hogy még hétfőn tájékoztatta Ausztriát és Németországot arról, hogy Ljubljana műszaki zárat épít Horvátországgal közös határán, hogy csökkentse a Szlovéniára nehezedő migrációs nyomást. A tárcavezető ezért Ausztriától és Németországtól is támogatást vár.

Györkös Znidar szerint fordított "dominó-hatást" válthat ki a szlovén intézkedés. Lezárhatja a határait Horvátország, Szerbia és Macedónia is, ezért végre elkezdődhet a probléma megoldása ott, ahonnan valójában ered, Görögországban - hangsúlyozta.

Mindazonáltal kijelentette: elvárja az uniós határellenőrzési ügynökségtől (Frontex), hogy megvédje az EU külső határait.

"Szlovénia nem lesz gyűjtőközpont, mert ahhoz túl kicsi ország vagyunk" - szögezte le.