Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: Szlovénia nem kényszerülne rendkívüli intézkedésekre, ha rend lenne a görög-török határon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovénia nem kényszerülne rendkívüli intézkedésekre, ha "meg lehetne oldani a problémákat a görög-török külső határon" - mondta a német kancellár kedden Berlinben.

Angela Merkel sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a szlovéniai fejlemények aláhúzzák annak "sürgősségét, hogy összeurópai megoldáson kell dolgoznunk", és mindenekelőtt biztosítani kell a görög-török uniós külső határt.

Éppen ezért fontos, hogy az uniós kormány-, illetve államfők informális tanácskozást tartanak csütörtökön Máltán az EU-Afrika csúcs után.

Az idő sürget, megoldásokat kell találni a külső határok jobb védelmére, tárgyalni kell Törökországgal egy migrációs akciótervről és fel kell gyorsítani az uniós regisztrációs pontok (hot spotok) kiépítését Görögországban és Olaszországban - mondta Angela Merkel.

A közös európai megoldás ügye "sajnos nem halad annyira gyorsan, amennyire a problémák sürgető volta miatt szükséges lenne" - mondta a kancellár.

Közben a Bild című lap online kiadásában azt írta: a szlovén kormány egyeztette a horvát határon végrehajtani tervezett intézkedéseit az osztrák és német belügyi hatóságokkal, és Magyarországon beszerzett 100 kilométer drótkerítés felhúzásához elegendő anyagot.

A határ biztosítására az uniós partnerek 400 fős erősítést ígértek a nyugat-balkáni országnak, de ezt az ígéretet még nemigen váltották be - írta a Bild. A lap szerint eddig 78 rendőr érkezett a szlovén hatóságok támogatására, 20 Litvániából, 20 Szlovákiából, 25 Észtországból, 8 Ausztriából és 5 Németországból. (Ötven magyar rendőr hétfő reggel indult Szlovéniába, ahol a szlovén rendőrökkel közösen dolgoznak majd, feladatuk a közrend fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése lesz.)