Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már több mint 540 ezer migráns érkezett a görög szigetekre idén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január és október között több mint 540 ezer migráns érkezett a görög szigetekre a Földközi-tengeren keresztül, vagyis tizenháromszor annyian, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Frontex uniós határvédelmi ügynökség kedden Varsóban.

A migránsok többsége szíriai, azonban az afgánok száma is megnőtt.

A rossz időjárási körülmények dacára csak októberben 150 ezren keltek útra a török partokról, míg tavaly ugyanebben a hónapban ez a szám mindössze 8 500 fő volt.

Csökkent viszont az Olaszországba érkező migránsok száma az előző évhez képest. 2015 januárja és októbere között 140 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül, míg tavaly 155 ezren voltak. A Frontex ismeretei szerint azonban nem arról van szó, hogy kevesebben akartak volna átkelni, hanem arról, hogy az embercsempészek szállítási problémákkal kerültek szembe. Ez utóbbiaknak ugyanis nincs elegendő hajójuk ahhoz, hogy a migránsokat Európába vigyék.

A Frontex szerint a migránsok 1,2 millió alkalommal lépték át illegálisan az idén az EU külső határait, ami négyszeres emelkedés a tavalyi év egészéhez képest. A szervezet úgy pontosította a közölt adatokat, hogy a migránsok tényleges száma ennél alacsonyabb, hiszen közülük többen kétszer is átlépték az EU külső határait, és így kétszer lettek regisztrálva.

Különösen igaz ez azokra, akik Görögországban érték el az EU-t, majd Macedónia felé távoztak, hogy újra átléphessék az EU külső határait például Magyarországon.