eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Wolfgang Schäuble: Szolidaritásból vizsgázik Európa

A menekültek elosztása és befogadása a belügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának legfőbb kérdése - nyilatkozta hétfőn Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, aki szerint a tagállamoknak szolidaritásból kell vizsgát tenniük.

Schäuble az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozására érkezett, de azzal párhuzamosan zajlik a belügyminiszterek találkozója is. Ez utróbb, kétnapos tanácskozáson részt vesz Pintér Sándor belügyminiszter is.

"Vannak országok, amelyek befogadóképességük határára értek, ezért a belügyminiszterek hétfői és a keddi brüsszeli tanácskozásának fő kérdése a menekültek elosztása és befogadása lesz. A bevándorlók okozta megnövekedett terhek egyes országok számára olyan mértéket öltenek, hogy a gazdasági megoldások mellett most elsőbbséget élvez a szolidaritás a tagországok között" - nyilatkozta Schäuble.

"Minden érintett ország segítségére szükségünk van" - jelentette ki a brüsszeli miniszteri megbeszélésre érkezve Jean Asselborn az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere. A miniszter szerint ez vonatkozik azokra az országokra is, ahonnan a menekültek érkeznek, azokra is, amelyeken áthaladnak és a célországokra is.

A tagállamoknak különös figyelemet kell szentelniük Svédországnak és Németországnak, hiszen ha ezen országok terhei túlnőnek a teljesítőképességeik határán, akkor dominóhatás söpör végig Európán, és ez beláthatatlan következményekkel járhat, különösen a balkáni ország számára - tette hozzá a bevándorlásért is felelős luxemburgi külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×