Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama elítélte a palesztin erőszakot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elítélte az Izraelben végrehajtott palesztin erőszakcselekményeket Barack Obama amerikai elnök, amikor hétfőn a Fehér Házban fogadta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

Leszögezte, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, ugyanakkor kijelentette: szeretné megtudni, hogy az izraeli kormányfő miként kívánja csökkenteni az izraeliek és a palesztinok közötti feszültséget.

Az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló júliusi egyezmény óta először megrendezett amerikai-izraeli csúcson Netanjahu erősnek nevezte a két ország barátságát és szövetségét, valamint megköszönte Obamának, hogy egy új katonai segélyegyezménnyel kívánja megerősíteni Izrael biztonságát.

Várakozások szerint az Egyesült Államok növelni fogja az Izraelnek nyújtott katonai támogatást, de az erről szóló megállapodást a jelek szerint nem hétfőn írják alá. A jelenleg érvényben lévő szerződés hatálya 2017-ben jár le.

A két vezető, aki 2014 októbere óta nem találkozott személyesen, hétfőn egyaránt azt hangoztatta, hogy nem adta fel a közel-keleti béke tető alá hozását célzó erőfeszítéseit. Netanjahu a két állam létére épülő megoldás melletti elkötelezettségéről beszélt.

A Fehér Ház a megbeszélést megelőzően közölte, hogy nem számít izraeli-palesztin béke-megállapodásra Barack Obama második elnöki ciklusának 2017 januárjában történő lejárta előtt.

Obama az Ovális irodában megtartott találkozón hétfőn kijelentette, hogy alaposan ki fogja vizsgáltatni a jordániai rendőriskolában hétfőn végrehajtott támadást, amelyben "két vagy három" amerikai állampolgár életét vesztette. Netanjahu részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.