Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amerikai kiképzőtiszteket lőttek agyon Jordániában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Agyonlőtt egy jordániai rendőr két amerikai kiképzőtisztet és egy dél-afrikai civilt hétfőn a biztonsági erők kiképzésére szolgáló egyik intézményben, Ammánban. Két további amerikai és négy jordániai személy pedig megsebesült - közölte Mohammed Momani kormányszóvivő a Petra jordániai hírügynökséggel. A merénylőt lelőtték.

Jordániában több száz amerikai kiképzőtiszt dolgozik az ország védelmének erősítését célzó katonai program keretében.

A súlyos incidens a főváros keleti részén lévő létesítményben történt, ahol iraki és palesztin biztonságiakat képeznek ki.

A sebesültek egyike a kormányszóvivő szerint kritikus állapotban van.

Az elkövető indítéka egyenlőre nem ismert. Momani a férfit "támadónak" nevezte, aki "bűncselekményt" követett el, de nem közölt adatokat arról, hogy a hatóságok az incidenst terrortámadásnak minősítik-e, azonban úgy nyilatkozott vizsgálják a bűncselekmény hátterében lévő okokat.

A jordániai hadsereg egy névtelenséget kérő forrása szerint az elkövető a rendőrség századosa volt, aki kiképzőként dolgozott az intézményben. A családos férfi személyazonosságát a hatóságok nem közölték.

Tavaly a nyugatbarát közel-keleti királyság a szélsőségesek - köztük az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet - elleni küzdelem egyik élharcosává lépett elő. Az IÁ a Jordániával határos Szíria és Irak nagy kiterjedésű területeit ellenőrzi, ami miatt mindig is félő volt, hogy a dzsihadisták megtorló támadásokat hajthatnak végre a királyság területén.

Az Egyesült Államok jordániai nagykövetsége szerint a helyi hatóságok "teljes támogatásukat ajánlották fel" az incidens kivizsgálásához.

Afganisztánban már korábban is támadtak meg amerikai csapatokat a helyi rendőrség, vagy hadsereg egységei, de a Közel-Keleten az ilyen támadások ritkának számítanak.