eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A román szociáldemokraták a jegybank kormányzóhelyettését javasolták miniszterelnöknek

A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) Liviu Voineát, a román jegybank kormányzóhelyettesét javasolja miniszterelnöknek - közölte Liviu Dragnea pártelnök hétfőn, miután a PSD küldöttsége találkozott Klaus Iohannis államfővel.

Iohannis hétfőn újabb egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal az új bukaresti kormány megalakítása érdekében, azt követően, hogy a múlt heti első konzultációsorozat alkalmával egyik párt sem nevezett meg kormányfőjelöltet.

Dragnea szerint az államfő egy szakértői kormány kinevezésére hajlik, és a pártokkal való egyeztetések második fordulója után, kedden meg is nevezi, kit bíz meg kormányalakítással. A pártelnök úgy vélte: Voinea mind a szakértelem, mind a feddhetetlenség szempontjából megfelelő jelölt a miniszterelnöki posztra.

A 37 éves közgazdász végzettségű Liviu Voinea a Hotnews.ro portál szerint a progresszív adózás híve és egyik szerzője volt a 2012-es választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) kormányprogramjának. A pénzügyi szakember a szerdán lemondott Victor Ponta miniszterelnök második kormányában néhány hónapig költségvetéssel megbízott tárca nélküli miniszter volt.

Hétfő este az államfő a jobbközép ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttségével is egyeztetett. Távozáskor Alina Gorghiu, a párt társelnöke megerősítette, hogy Iohannis technokrata kormányfőt és technokrata minisztereket akar, és ebben a PNL támogatja őt. Hozzáfűzte: a PNL továbbra is az előrehozott választásokat tartja a legtisztességesebb válasznak a politikusok legitimitását megkérdőjelező társadalmi elégedetlenségre, de a választások előrehozásához nem sikerült megszereznie a többi párt támogatását.

A PNL szerint - amelynek éléről tavaly államfővé választották Iohannist - egy szakértői kormány kinevezése önmagában nem old meg semmit, ha a közigazgatás második, harmadik vonalában tisztségben maradnak a politikai alapon kinevezett vezetők. Gorghiu úgy vélte: ha nem sikerül "lecsatolni a politikát a közigazgatásról", valójában a PSD fog tovább kormányozni, és esély sincs arra, hogy bekövetkezzenek a tüntetők által követelt gyökeres változások a közéletben.

A kormányalakítás érdekében meghirdetett egyeztetések kedden a kisebb pártokkal és nemzeti kisebbségek képviselőivel folytatódnak a román elnöki hivatalban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×