Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormányellenes megmozdulás és ellentüntetések Bologna utcáin

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tüntetők és rendőrök közötti összecsapások követik egymást vasárnap Bologna utcáin, ahol a jobboldali és jobbközép ellenzéki pártok kormányellenes megmozdulást tartanak, miközben ez ellen baloldali csoportok tüntetnek.

Bologna utcáin kizárólag tüntetőket és rohamrendőröket látni. A lakosok bezárkóztak otthonaikba. A belvárost rendőrkordon övezi, az utcákon füstbombák és könnygáz száll a magasba.

Az Emilia-Romagna tartománybeli városba az Északi Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) pártja hirdette meg a közös nagyszabású kormányellenes demonstrációt. A Szabadítsuk fel Itáliát és induljunk újra! szlogenű megmozdulás Matteo Renzi miniszterelnök és az általa vezetett balközép kormány azonnali távozását sürgeti. A Bologna egyik központi terén felállított színpadon Matteo Salvini, az Északi Liga vezére, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, valamint Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke szólal fel. A Hajrá Olaszország és az Északi Liga vezette olasz jobboldali és jobbközép erők 2011 óta először vonulnak ismét közösen utcára.

A demonstrációt kezdeményező Matteo Salvini még a kormányellenes megmozdulás kezdete előtt kijelentette: azt akarják bebizonyítani, hogy az olasz jobbközép és jobboldali pártok ereje nem csappant meg, ellenkezőleg, együtt képesek választást nyerni és leváltani a Renzi-kormányt.

A jobboldali és jobbközép erők nem véletlenül választották Bolognát, amely az olasz baloldal és az olasz szakszervezeti mozgalmak jelképes városának számít. Az Északi Liga és a FdI jelenléte ellen a bolognai baloldali csoportok is utcára vonultak és reggel óta megpróbálják áttörni a kormányellenes találkozót biztosító rendőrfalat, jelszavaik szerint a "várost megszálló jobboldaliak elkergetésére". A Bolognába vezető nagysebességű vasútvonal vezetékét is megrongálták, így próbálva megakadályozni a kormányellenes tüntetők megérkezését.