eur:
393.97
usd:
369.71
bux:
65877.61
2024. április 23. kedd Béla

Berlinben a kormány menekültpolitikája ellen tüntettek

Ötezren tüntettek szombaton Berlinben az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali populista párt felhívására Angela Merkel kancellár menekültpolitikája ellen.

A tüntetők azt skandálták, hogy Merkelnek mennie kell, transzparenseiken pedig egyebek mellett az volt olvasható, hogy "Mentsük meg Németországot, állítsuk meg Merkelt" és "Nekem (Németország) már épp elég sokszínű".

Az AfD szombatra országszerte "A menekültjog határokat kíván - piros lapot Merkelnek" mottóval hívta tüntetni híveit. A fővárosban a rendőrség becslései szerint mintegy 5 ezer tüntető és 800 ellentüntető jelent meg, a helyszínt 1100 rendőr biztosította.

A berlini városházánál Beatrix von Storch európai parlamenti képviselő és Alexander Gauland, a párt egyik alelnöke Merkel leváltására szólítottak fel. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem a menekültek, hanem a kormány ellen tüntetnek. Gauland szerint a helyzet a nagy népvándorlás korára emlékeztet, "amikor a Nyugat-római Birodalmat lerohanták a barbárok". Egyúttal pedig azt hangoztatta, hogy az AfD egy polgári párt.

A hatóság baloldali ellentüntetők egy csoportjával szemben gumibotot és könnygázt vetett be, miután azok megpróbálták feltartóztatni a demonstrálók útját. Az incidensben egy rendőr könnyebben megsérült. Ettől függetlenül a rendőrség arról számolt be, hogy nem történt számottevő rendbontás.

Az ellentüntetők egyebek mellett azt kiabálták az AfD híveinek, hogy "Nácik haza!" és "Rasszista banda!" A dpa német hírügynökség beszámolója szerint a tüntetők közül nagyjából húszról egyértelműen felismerhető volt, hogy neonácik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×