Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ENSZ: az egész Közel-Keletet fenyegeti az iraki kolerajárvány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Irakban kitört kolerajárvány már átterjedt a szomszédos Szíriára, Kuvaitra és Bahreinra is, és az egész közel-keleti régiót fenyegeti - hangsúlyozta az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) iraki igazgatója.

Peter Hawkins a Reuters brit hírügynökségnek csütörtökön adott és pénteken megjelent interjújában leszögezte: a járvány terjedésének kockázata különösen nagy amiatt, hogy decemberben az arbain - a síita vallás egyik legfőbb ünnepének csúcspontja - alkalmából a régió számos országából milliószámra érkeznek majd síita zarándokok Irakba. (Az arbain Mohamed próféta unokája, a síiták által mélyen tisztelt Huszein imám negyven napig tartó gyászolásának végét jelzi. Az imám 680-ban bekövetkezett halála megerősítette az iszlám kettészakadását síita és szunnita ágra.)

Az esetenként halálos kimenetelű betegség szeptemberben ütötte fel a fejét Bagdad nyugati körzetében, és azóta legalább 2200 esetet jegyeztek fel országszerte, amelyek közül 6 végzetes volt.

Hawkins elmondta, hogy az UNICEF az iszlám két iraki szent helyén, Nedzsefben és Kerbelában tájékoztatja a vallási vezetőket arról, miként lehet védekezni a kolera ellen.

Az UNICEF iraki igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet erőszakcselekményei elől mintegy 3 millióan menekültek el, és közülük sokan jelenleg olyan táborokban élnek, ahol a körülmények kedveznek a kolera terjedésének. Mint hangsúlyozta, egy falat szennyezett étel vagy egy korty szennyezett víz elég a megfertőződéshez.

Az UNICEF adatai szerint Irakban öt kolerás betegből egy gyerek, ezért az ország számos térségében elővigyázatosságból egy hónappal elhalasztották a tanévkezdést.