eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Cameron: "hírszerzési értesülések alapján döntöttünk" a légi katasztrófa nyomán

A brit kormány a rendelkezésére álló hírszerzési értesülések alapján döntött úgy, hogy leállítja az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe irányuló légijáratokat - mondta csütörtökön David Cameron.

A brit miniszterelnök csütörtök délután a Downing Streeten fogadta Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnököt, aki az Egyiptomban lezuhant orosz repülőgép katasztrófájától függetlenül, már korábban eltervezett látogatásra érkezett Londonba.

Közös sajtóértekezletükön Cameron kijelentette: egyelőre sem ő, sem a brit kormány szakértői nem lehetnek teljesen bizonyosak abban, hogy pokolgép robbanása okozta az orosz utasszállító szombati lezuhanását. Ha azonban a hírszerzési értesülések alapján valószínűbb az, hogy terrorcselekmény okozta a katasztrófát, mint az, hogy nem, akkor az a helyes eljárás, ahogy a brit kormány eljárt - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Cameron szerint "egyre valószínűbbnek tűnik", hogy robbanószerkezet detonációja miatt zuhant le az orosz repülőgép.

Kijelentette ugyanakkor: biztos abban, hogy Egyiptommal szoros együttműködésben "idővel" sikerül megteremteni a Sarm-es-Sejk és Nagy-Britannia közötti menetrendszerű légiforgalom újraindításának feltételeit, annál is inkább, mivel az egyiptomi üdülőhelyet évente csaknem egymillió brit keresi fel.

Abdel-Fattáh Esz-Szíszi a sajtótájékoztatón kijelentette: London már tíz hónappal ezelőtt kérte, hogy az egyiptomi hatóságok vizsgálják meg Sarm-es-Sejk repülőterének biztonsági helyzetét, és ezt meg is történt. Az egyiptomi elnök hozzátette: Kairó megérti, hogy Nagy-Britannia aggódik állampolgárainak biztonsága miatt, és kész továbbra is együttműködni Londonnal ebben a kérdésben.

Philip Hammond brit külügyminiszter előző éjjel jelentette be, hogy a brit kormány leállította a légiforgalmat Nagy-Britannia és Sarm-es-Sejk között, mivel információi szerint "jelentős a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezet semmisíthette meg az orosz repülőgépet. A zömmel orosz turistákat szállító Airbus A321-es Sarm-es-Sejk repülőteréről szállt fel szombaton.

Csütörtöki adatok szerint a térségben jelenleg 20 ezer brit tartózkodik.

Csütörtökön 19 járat szállt volna fel Nagy-Britannia felé az egyiptomi üdülőközpont repülőteréről, de a brit kormány intézkedése nyomán egyik sem indult el.

Hammond külügyminiszter csütörtökön a BBC-nek kijelentette: reményei - és a légitársaságok reményei szerint is - pénteken indulhatnak a briteket hazaszállító járatok.

Arra a kérdésre, hogy az orosz repülőgép lezuhanását az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által elkövetetett esetleges merénylet is okozhatta-e, Hammond úgy fogalmazott, hogy "ez is a lehetőségek között van".

A brit védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy "kis létszámú brit katonai kontingenst" vezényelt Sarm-es-Sejkbe. A kontingens feladata az, hogy segítsen az üdülőhelyen tartózkodó brit konzuli személyzetnek "logisztikai és biztonsági" ügyekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×