eur:
394.4
usd:
370.36
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

A szlovén elnök nemzeti akciótervet javasolt a válság kezelésére

Szlovéniának európai uniós megoldás híján nemzeti akciótervet kellene elfogadnia a menekültválság kezelésére - közölte csütörtökön Borut Pahor szlovén államfő.

Az elnök javaslatának legfőbb célja a rend helyreállítása az ország határain. "Ez a szuverén Szlovénia joga és kötelessége" - írta a szlovén parlament kérésére csütörtökön kiadott véleménynyilvánításában Borut Pahor.

Az államfő szerint "hozzávetőlegesen meg kellene határozni a menekültek és migránsok maximális számát, akiket Szlovénia be tud fogadni és el tud látni tartósabban". Kiemelte, hogy a javaslat értelmében a naponta érkezők száma nem haladhatná meg az ország hosszú távú elhelyezési kapacitását.

Hangsúlyozta, hogy a ljubljanai kormánynak figyelemmel kellene kísérnie az Ausztria és Németország által befogadott menekültek számának alakulását, és ezzel arányosan fokozni a szlovén-horvát határ ellenőrzését. Így elejét lehetne venni annak, hogy migránsok ott ragadjanak Szlovéniában, az ugyanis "biztonsági válsággá változtatná a humanitárius válságot".

Borut Pahor emellett kiegészítő forrásokat bocsátana a rendőrség és a hadsereg rendelkezésére, ez - mint írta - az akcióterv egyik sarokköve. Az elnök végül kiemelte a szomszédos országokkal, az Európai Unióval és az ENSZ-szel való együttműködés fontosságát.

A szlovén parlament szerdai rendkívüli ülésén hivatalos állásfoglalást kért az államfőtől az országot sújtó migrációs válsághelyzetről és a horvát határszakaszon uralkodó állapotokról. A törvényhozás az elnöki állásfoglalás birtokában folytatja majd csütörtök délután a válsághelyzetnek szentelt, az ellenzék kérésére összehívott rendkívüli ülést.

Az ellenzéki pártok azért kérték a rendkívüli ülés összehívását, mert szerintük a kormányt felkészületlenül érte az országot sújtó menekülthullám, túl lassan reagál rá, miközben a helyzet mára már tarthatatlanná vált. Az ellenzék azt javasolja, hogy Ljubljana szigorítson a biztonsági intézkedéseken. A kormányzó baloldali koalíció viszont azt állítja, hogy megtette a megfelelő lépéseket a migránsválság kezelésében, és kordában tartja a menekülthelyzetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×