eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Magyarországhoz fűződő viszony nem téma a horvát kampányban

Horvátországban a hétvégi parlamenti választások előtt minimális különbséget mutat a jelenleg kormányzó baloldali Szociáldemokrata Párt és az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség támogatottsága. A kampányra nem elsősorban a migrációs válság vagy a külpolitika, sokkal inkább a személyeskedő hangnem jellemző - mondta a Külgazdasági és Külügyi Intézet kutatója, Orosz Anna az InfoRádiónak.

"Jelenleg a horvát választások kimeneteléről csak nagyon óvatosan lehet végeredményeket prognosztizálni, ugyanis az elmúlt év a kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt által vezetett koalíció erősödését mutatja a Horvát Demokratikus Közösséggel szemben" - mondta Orosz Anna, a Külgazdasági és Külügyi Intézet kutatója.

Hozzátette: ez azért érdekes, mert ha megnézzük az európai parlamenti választásokat vagy a horvát államfőválasztást, akkor ott egyértelműen azt lehetett látni, hogy a Horvát Demokratikus Közösség helyzete javul, szemben a Szociáldemokrata Párttal.

"Ezt követően indult be egy kampány a szociáldemokraták részéről. Olyan intézkedéseket hoztak az elmúlt hónapokban, ami úgy látszik, hogy a demokratikus közösség korábbi előnyét felszámolta" - fogalmazott a kutató.

Mint mondta, nemcsak a migrációs válság befolyásolja a választások kimenetelét, hanem az is, hogy az elmúlt időszakban a szociáldemokrata kormányzat szociális jellegű intézkedéseket hozott - például a svájci frank alapú hitelek euróra történő átváltását, illetve a legszegényebbeket és legalacsonyabb jövedelműeket érintő bizonyos tartozások elengedését, amelyek növelhették a Szociáldemokrata Párt támogatottságát.

"Hasonlóan az államfőválasztás eredményéhez, egy nagyon minimális előnyt lehet tapasztalni a Horvát Demokratikus Közösség előnyére, de hogy végül ki fog győztesen kikerülni ebből a versenyből, ezt nehéz lenne megjósolni" - fűzte hozzá Orosz Anna.

Arra a kérdésre, hogy a választási kampányban mennyire voltak jelentősek a külpolitikai kérdések, főként a Magyarországhoz fűződő viszony, Orosz Anna úgy válaszolt:

"Tény, hogy nagy volt a kontraszt a horvát államfő és a horvát kormányfő nyilatkozatai között a magyar migrációs lépéseket illetően. Ettől függetlenül a külpolitika önmagában nem a legfontosabb eleme a kampánynak. Ha a kormányfő-jelöltek közti vetélkedést nézzük, a kampány középpontjában mindkét oldalon a másik kormányfő személyének kritizálása, és az ország vezetéséhez szükséges képességek megkérdőjelezése állt leginkább. Személyeskedő stílusban próbálják a maguk malmára hajtani a vizet. Az elmúlt egy hónapban a kampánybeszédekben kevésbé jelent meg az Orbán Viktorhoz és Magyarországhoz fűződő viszony" - fogalmazott Orosz Anna.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×