eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A humanitárius segélyek nem elengedők a menekültek megsegítéséhez

Az ENSZ és a nemzetközi humanitárius szervezetek összes lehetőségüket kimerítették, hogy megfelelően ellássák azt a 60 millió embert, aki a világ különböző pontjain kénytelen volt elhagyni lakhelyét, a humanitárius segélyek önmagukban nem oldják meg a problémát - hangsúlyozta kedden az ENSZ székhelyén António Guterres, a világszervezet menekültügyi főbiztosa.

A tisztségviselő mindenesetre nagyra értékelte, hogy a kormányok, a magánemberek, a különféle egyesületek és alapítványok tavaly összesen 3,3 milliárd dollárt adományoztak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR). Ugyanakkor ez az összeg sem elegendő arra, hogy akár a legcsekélyebb hányadát is fedezze a rászorulók szükségleteinek - tette hozzá.

A világban ma 60 millió ember kénytelen lakhelyétől távol élni mind országán belül, mind annak határain kívül a különféle háborúk és üldöztetések miatt - mondta Guterres.

E tömeges kényszerű elvándorlás egyik okaként említette a szíriai és iraki - egymásra kölcsönösen ható - "megaválságot", amelynek nyomán körülbelül 15 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát saját országán belül vagy külföldre menekülve. Ezt a helyzetet súlyosbítja a jemeni konfliktus, amely - mint mondta - az év elején további kétmillió embert késztetett elvándorlásra. A főbiztos szerint nem látszik javulni az ukrajnai helyzet sem, emiatt 2,6 millió ember költözött el onnan, ahol lakott.

Guterres hangsúlyozta: az UNHCR szűkös anyagi lehetőségek között küzd, hogy az egyre rosszabb körülmények között élő és egyre sérülékenyebb családokat ellássa pénzzel, elszállásoláshoz szükséges eszközökkel, élelmiszerrel.

A főbiztos három fő okot sorolt fel, amely miatt az idén ugrásszerűen emelkedett a Közel-keletről és Észak-Afrikából menekülők száma. Először is az idén már nagyon sok szíriai vesztette el bármiféle gyors politikai rendezésbe vetett reményét, ezért keresett biztonságosabb helyet magának saját országán kívül.

A második ok Guterres szerint az, hogy a Szíriával szomszédos országban menedéket találó szíriaiak már felélték összes megtakarításukat. Emiatt jelen pillanatban a Libanonban menedéket kapott szíriaiak 70 százaléka él mélyszegénységben, a jordániai városokban ez az arány 86 százalék.

Harmadik tényezőként a főbiztos az ENSZ rendelkezésére álló eszközök szűkösségét nevezte. Emlékeztetett, hogy Világélelmezési Program a pénzügyi hiány miatt az idén 30 százalékkal volt kénytelen csökkenteni humanitárius akcióit. Az ENSZ által meghirdetett 34 programot - amely a világ mintegy 82 millió rászorulójának megsegítésére hivatott - ma mindössze 46 százalékban képes csak finanszírozni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×