Inforádió

Meghallgatom Élő adás

UNICEF: kétszer több az EU-ban menedéket kérő gyerek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közel kétszeresére nőtt az Európai Unióban menedékkérelmet benyújtó gyermekek száma idén, ami annak a jele, hogy egyre több gyermeknek kell konfliktusok és üldöztetés miatt elhagynia hazáját - közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Az UNICEF brit irodája az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adataira hivatkozó jelentésben azt írja: idén január és szeptember között 190 ezer gyermek adott be menedékkérelmet az EU-ban, míg a tavalyi év azonos időszakában ez a szám 98 ezer volt. (Ebben az időszakban összesen 715 ezer menedékkérelmet adtak be az EU-ban, szemben a tavalyi 378 ezerrel.)

Az adatok szerint az idei év első kilenc hónapjában csak Máltára és Olaszországba 10 ezer menekült gyermek érkezett kísérő nélkül. A szervezet kiemelte, hogy minden migráns közül a kísérő nélküli gyermekek vannak leginkább kitéve a kizsákmányolás és bántalmazás veszélyének.

A menedékkérelmet beadó gyermekek jelentős része Szíriából, illetve a szíriai menekülteket elszállásoló szomszédos országokból érkezett, ahol a szíriai konfliktus kitörése óta gyakoribbá vált a gyerekmunka és a gyermekházasság. Szíriában például a gyermekek ötödének kell áthaladnia a frontvonalakon ahhoz, hogy letegyék iskolai vizsgáikat - közölte az UNICEF.

Az ENSZ Gyermekalapjának jelentése arra is rámutat: az európai számok csak a jéghegy csúcsát jelentik. A tavalyi évben a világon minden második menekült gyermek volt, és jelenleg minden tizedik - összesen 230 millió - gyermek él konfliktusövezetben.

A gyermekek helyzetét pedig nemcsak a háborúk, hanem egyéb válságesemények is rontották: a tavalyi jelentős nepáli földrengés után például a gyermekkereskedelem, a nyugat-afrikai ebolajárvány közepette pedig a fiatal lányokkal szemben elkövetett nemi erőszakok száma növekedett meg az UNICEF jelentése szerint.