eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Spanyolországban egy új párt a második helyen a felmérések szerint a választások előtt

Másfél hónappal az általános parlamenti választások előtt jelentős átrendeződést mutatnak a spanyol pártok támogatottságának sorrendjében a legfrissebb közvélemény-kutatások: a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) mögött a második helyen egy új párt, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű középpárt tűnt fel, megelőzve az eddigi legnagyobb ellenzéki erőt, a szocialista pártot (PSOE).

A TNS közvélemény-kutató cég az Antenna3 országos televíziós csatorna megbízásából készített felmérése szerint ha most lennének a választások azt a jelenlegi kormánypárt, a PP nyerné a szavazatok 26,7 százalékával.

Újdonság, hogy a második helyen a Ciudadanos végezne 19,8 százalékos támogatottsággal. A szocialisták számára a szavazatok 19,3 százaléka a harmadik helyre lenne elég, a radikális baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá!) pedig 15,4 százaléknyi vokssal a negyedik helyen jutna be a törvényhozásba.

Ugyanez a felmérés egy hónappal ezelőtt még a szocialista pártot hozta ki a másodikként 21,9 százalékos szavazataránnyal, és a Ciudadanos volt a harmadik 16,5 százalékkal.

A Metroscopia nevű kutatócég ugyanezt a sorrendet állította fel.

A Ciudadanos hétről-hétre erősödik, jelentős aggodalmat keltve a hagyományos nagypártokban. Magát középpártként definiálja, de riválisai igyekeznek egyik illetve másik irányba tolni. A konzervatívok inkább baloldalinak, a szocialisták inkább jobboldalinak minősítik. A nemzetközi sajtó liberális pártként azonosítja, mivel az Európai Parlamentben képviselői a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakciójának tagjai.

Álláspontjuk bizonyos kérdésekben, mint például az abortusz vagy a melegek házasságának támogatása, egyezik a szocialista párttal, míg más ügyekben, mint amilyen a katalán függetlenség elutasítása, a konzervatív kormánnyal ért egyet.

A pártot 2006-ban alakították katalán civil értelmiségiek, és mára a katalán parlament második legnagyobb képviselőcsoportját alkotják. Az országos politikába egy évvel ezelőtt kapcsolódtak be, az első közvélemény-kutatási adatok akkor 8 százalék körüli támogatottságot mutattak. A párt vezető arcai fiatalok, főként a
harmincas korosztályból.

José María Aznar, volt néppárti miniszterelnök már egy hónappal ezelőtt is arra figyelmeztette pártját, hogy választásokon a Ciudadanos lehet az igazi nagy ellenfelük.

A felmérések újfent igazolják azt, az elemzők által a májusi helyhatósági választásokkal kapcsolatban megfogalmazott véleményt, hogy Spanyolországban véget ért a kétpártrendszer, és a pártok közül egyik sem elég erős ahhoz, hogy önállóan abszolút többséget tudjon szerezni.

A TNS közvélemény-kutató cég ennek alapján készítette el felmérését a lehetséges kormányzati együttműködések támogatottságáról. Eszerint a válaszadók többsége, 28,3 százalék, a PP és a Ciudadanos megállapodását támogatná, 24,6 százalék viszont a PSOE és a Podemos baloldali koalícióját látná szívesen kormányon. 20,3 százalék számára a szocialista párt és Ciudadanos együttműködése lenne szimpatikus.

Szakértők szerint az országos választások eredményére befolyással lehet az is, hogy a következő másfél hónapban mi történik Katalóniában, ahol a függetlenségi pártok a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadást szeretnék kinyilvánítani.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×