eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A lezuhant gép burkolatán nincsenek külső behatásra utaló nyomok

Az előzetes vizsgálatokból ítélve az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép épen maradt külső burkolatán vagy farokrészén nincsenek külső behatásra utaló nyomok, repeszbecsapódásokról vagy fegyvertalálatról tanúskodó sérülések - közölte kedden az Interfax orosz hírügynökség kairói forrásokra hivatkozva.

A TASZSZ saját forrásaira hivatkozva viszont azt írta, hogy a baleset helyszínén találtak olyan "elemeket", amelyek szerkezetileg nem tartoznak a lezuhant géphez. Ezeket a tárgyakat vizsgálatnak vetik alá.

A CBS amerikai hírtelevízió közben arról adott hírt, hogy egy, infravörös tartományban működő amerikai műhold a katasztrófa pillanatában hő okozta villanást észlelt. A hírcsatorna szerint ezt akár pokolgép, akár az üzemanyagtartályban vagy a hajtóműben történt robbanás is okozhatta. Egyelőre folyik a vizsgálat.

Az Interfax azt is írja kairói forrásaira hivatkozva, négy perccel az előtt, hogy a gép eltűnt a radarok képernyőjéről a pilóták teljesen megszokott kommunikációt folytattak a repülésirányítással, és semmi se utalt arra, hogy gondok támadtak a fedélzeten. Minden jel szerint a gépen hirtelen következett be a katasztrófát okozó esemény, és a pilótáknak arra sem volt idejük, hogy vészjelzést adjanak le.

A Kogalymavia légitársaság Airbus A-321-es repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, s a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt, de a gépen utazott négy ukrán és egy fehérorosz állampolgár is.

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyiptomi ága, a főleg a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Sínáa (Sínai Tartomány) mintegy nyolc órával a történtek után közleményt adott ki, azt állítva, hogy az orosz gépet "a kalifátus katonáinak sikerült leszedniük az égről". Az egyiptomi és az orosz hatóságok azonnal kizárták, hogy terrortámadás történt volna, de a végső szót csak a fekete dobozok adatainak kiértékelése után lehet kimondani.

Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnök kedden a BBC brit tévécsatornának nyilatkozva a térség destabilizálására és Egyiptom jó hírnevének megsértésére irányuló "propagandának" minősítette az IÁ közlését.

Az orosz média kedden arról adott hírt, hogy az Aeroflot orosz légitársaság kedden műszaki problémák miatt más repülőgépre cserélt le egy ugyanilyen, Airbus A-321-es, amely Szentpétervár és Moszkva között közlekedett. A gép hajtóműve hibásodott meg, de ez még felszállás előtt kiderült.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×