eur:
394.19
usd:
369.08
bux:
65618.17
2024. április 23. kedd Béla

Szerbia a jövő évi költségvetésről tárgyal az IMF-fel

A következő évi költségvetésről, valamint a közszférában dolgozók bére és a nyugdíjak esetleges növeléséről tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a szerb kormány.

Az IMF tárgyalócsoportja a múlt héten érkezett a nyugat-balkáni országba a Szerbia számára jóváhagyott, mintegy 1,2 milliárd eurós készenléti hitel harmadik felülvizsgálatára.

A szerb kormány tavaly novemberben csökkentette jelentősen a béreket és a nyugdíjakat, valamint megszüntette a veszteséges állami vállalatok támogatását. Az intézkedéstől a költségvetési hiány és az államadósság csökkenését várták.

Akkor a 2015-ös költségvetési hiányt a bruttó hazai termék (GDP) 4,75 százalékában állapították meg, ám az az előrejelzések szerint csupán 1,5 százalékos lesz, így a belgrádi kormány azt reméli, hogy emelhet a juttatásokon, és megemelheti a fizetéseket főleg az oktatás- és az egészségügyben.

Belgrád derűlátó, annak ellenére, hogy a készenléti hitel második felülvizsgálatakor az IMF visszafogottan nyilatkozott az esetleges emelésekről. Dusan Vujovic pénzügyminiszter a szerbiai közszolgálati televíziónak hétfőn azt mondta: van ok az optimizmusra.

Szerbia államadóssága jelenleg a GDP 73 százalékát teszi ki, jóval magasabb az IMF által elvártnál. A költségvetési hiányt viszont a veszteséges állami vállalatok támogatásának megszüntetésével sikerült jelentősen mérsékelni, és további csökkenésre számítanak azt követően, hogy a még létező 17 veszteséges vállalatot bezárják vagy privatizálják.

Emellett régóta ígéri a kormányzat, hogy jelentősen megnyirbálja a mintegy 700 ezres közszférát. A 7,2 milliós Szerbia lakosságának egytizede, és a munkavállalók mintegy 40 százaléka az állami szektorban dolgozik. A kormány ígérete szerint az év végéig körülbelül 9 ezer közalkalmazottat bocsátanak el.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagy amplitudóval leng ki a forint

Nagy amplitudóval leng ki a forint

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×