Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy szélsőséges iszlamista szervezet rajtaütött a szomáliai hadsereg újoncain

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az al-Shabaab iszlamista szervezet hétfőn rajtaütött a szomáliai hadsereg újoncainak egy csoportján délnyugatra a szomáliai fővárostól, Mogadishutól, és megöltek 30 katonát - állt a szélsőségesek közleményében.

Egy szomáliai katonai forrás megerősítette a rajtaütés tényét valamint, hogy az iszlamisták elfogtak két katonai platós kocsit is. "Korai még megmondani, milyen magasak a veszteségek, mivel az összecsapás még zajlik" - mondta Ahmed Ibrahim katonatiszt.

A támadásra azután került sor, hogy vasárnapra virradó éjjel az al-Shabaab fegyveresei megtámadtak egy - a szomáliai parlamenti képviselők és kormányzati tisztviselők által gyakran látogatott - szállodát Mogadishuban. A támadásban legalább 13-an vesztették életüket.

A szélsőségesek szóvivője 30 katona halálát jelentette, illetve azt, hogy négy katonai járművet fogtak el. A terrorista szervezet gyakran a valóságostól eltérő számadatokat hoz nyilvánosságra.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét, közte a fővárost is uralta, de az elmúlt években az Afrikai Unió csapatainak segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Ezt követően az al-Shabaab taktikát váltott, és a hagyományos fegyveres harc helyett gerilla-hadviselést folytat és öngyilkos merényleteket követ el.