eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma

Ketrecbe zárt civileket használ élő pajzsként egy lázadószervezet Szíriában

Ketrecbe zárt civileket és kormánypárti katonákat használ élő pajzsként egy szíriai lázadószervezet a közel-keleti ország fővárosa közelében - jelentette vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki csoport.

A londoni székhelyű OSDH azt közölte, hogy a Damaszkusz környékén tevékenykedő legjelentősebb felkelőcsoportnak számító Dzsais Al-Iszlám (Az Iszlám Hadserege) elfogott kormánykatonákat és alavita civileket zárt fémketrecekbe és állított ki a főváros keleti szomszédságában lévő Gúta és a közeli Dúma település utcáin.

Rámi Abder-Rahmán, az emigráns szervezet igazgatója szerint a Dzsais Al-Iszlám célja, hogy így vegyék elejét a kormányerők légicsapásainak. Elmondta, hogy a milícia fegyveresei ketrecek tucatjait állították fel, s átlagosan mindegyikbe három-négy embert zártak, de van olyan is, amelyben heten zsúfolódtak össze.

"A csoport élő pajzsként használja a foglyokat" - mondta az illetékes, aki szerint előfordul olyan is, hogy teljes családokat zárnak ketrecbe.

Az AFP francia hírügynökség szerint Gútát rendszeresen bombázzák a rezsimhez hű erők. A szíriai kormányhadsereg pénteken rakétákkal támadta a város piacterét, a légicsapásokban legalább hetven ember meghalt és több mint ötszáz megsebesült.

A Dzsais Al-Iszlám egyelőre nem reagált az OSDH beszámolójára.

Jóllehet Szíria lakosságának nagy többsége az iszlám hit szunnita ágának követője, Bassár el-Aszad elnök és hatalmi körének jelentős része az alavita kisebbséghez tartozik.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front vezetője néhány héttel ezelőtt arra szólította fel a dzsihadistákat, hogy támadásaikat mindenekelőtt az alavita vallási kisebbség ellen intézzék, megtorlásul azért, mert a Szíriában beavatkozó orosz hadsereg válogatás nélkül öli a szunnita muszlimokat.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×