Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: Beszállnak a magyar katonák a pesmergák kiképzésébe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az iraki Kurdisztánban szolgáló magyar katonák bekapcsolódnak a kurd önvédelmi erők tagjainak kiképzésébe - mondta New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció - az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében - kedden csúcstalálkozót tartott. A magyar delegációt Orbán Viktor vezette. Az ülés után Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter az M1-nek nyilatkozott.

"Az Iszlám Állam sajnos egyre több területet foglal el, egyre több ember kénytelen elhagyni az otthonát a szervezet rémtettei miatt. Ezért - amennyiben az európai kontinensre háruló bevándorlási nyomást valóban csökkenteni szeretnénk - akkor az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseket jelentősen növelni kell" - hangsúlyozta a miniszter.

Ezen erőfeszítések keretében Magyarországnak az iraki Kurdisztánban tartózkodó 110 fős katonai kontingense a jövőben nemcsak őrző és objektumvédelmi feladatokat lát le, hanem részt vesz a kurd pesmerga erők kiképzésében is - mondta a tárcavezető.

Hozzátette, az Iszlám Állam ellenes koalíció két legfontosabb elhatározása a terrorszervezet visszaszorítása, valamint az idegen harcosok áramlásának megakadályozása.

Szijjártó Péter azt mondta, ha nem találunk megoldást az Iszlám Állam visszaszorítására, akkor nem fog csökkenni Európa határain a bevándorlási nyomás. A külügyminiszter az ENSZ székházában tartott tájékoztatóján megismételte, hogy Magyarország javaslatot tesz a menekültek elosztásának világ kvótájára.
A tárcavezető azzal indokolta a világkvótákat, hogy a menekülteket kibocsátó országok instabilitásához a nemzetközi politikai döntések vezettek, ezeket a döntéseket pedig nem egyedül Európa hozta meg, hanem a világpolitika egyéb jelentős szereplői is. Ezért nem csak Európának, hanem ezen államoknak is részt kellene venniük a kihívás kezelésében.

Újságírói kérdésekre adott válaszaiból az derült ki: ha döntés születik, hogy a menekültválság megoldása nem csupán európai feladat, hanem a nemzetközi probléma, és kidolgozzák az erre vonatkozó intézkedéseket, azok végrehajtásában Magyarország is részt vesz.

Hanganyag: Király István Dániel