eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szijjártó: Beszállnak a magyar katonák a pesmergák kiképzésébe

Az iraki Kurdisztánban szolgáló magyar katonák bekapcsolódnak a kurd önvédelmi erők tagjainak kiképzésébe - mondta New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció - az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében - kedden csúcstalálkozót tartott. A magyar delegációt Orbán Viktor vezette. Az ülés után Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter az M1-nek nyilatkozott.

"Az Iszlám Állam sajnos egyre több területet foglal el, egyre több ember kénytelen elhagyni az otthonát a szervezet rémtettei miatt. Ezért - amennyiben az európai kontinensre háruló bevándorlási nyomást valóban csökkenteni szeretnénk - akkor az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseket jelentősen növelni kell" - hangsúlyozta a miniszter.

Ezen erőfeszítések keretében Magyarországnak az iraki Kurdisztánban tartózkodó 110 fős katonai kontingense a jövőben nemcsak őrző és objektumvédelmi feladatokat lát le, hanem részt vesz a kurd pesmerga erők kiképzésében is - mondta a tárcavezető.

Hozzátette, az Iszlám Állam ellenes koalíció két legfontosabb elhatározása a terrorszervezet visszaszorítása, valamint az idegen harcosok áramlásának megakadályozása.

Szijjártó Péter azt mondta, ha nem találunk megoldást az Iszlám Állam visszaszorítására, akkor nem fog csökkenni Európa határain a bevándorlási nyomás. A külügyminiszter az ENSZ székházában tartott tájékoztatóján megismételte, hogy Magyarország javaslatot tesz a menekültek elosztásának világ kvótájára.
A tárcavezető azzal indokolta a világkvótákat, hogy a menekülteket kibocsátó országok instabilitásához a nemzetközi politikai döntések vezettek, ezeket a döntéseket pedig nem egyedül Európa hozta meg, hanem a világpolitika egyéb jelentős szereplői is. Ezért nem csak Európának, hanem ezen államoknak is részt kellene venniük a kihívás kezelésében.

Újságírói kérdésekre adott válaszaiból az derült ki: ha döntés születik, hogy a menekültválság megoldása nem csupán európai feladat, hanem a nemzetközi probléma, és kidolgozzák az erre vonatkozó intézkedéseket, azok végrehajtásában Magyarország is részt vesz.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×