eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk

Franciaország vizsgálatot indít az Aszad-rezsim háborús bűneinek ügyében

Háborús bűncselekmények miatt vizsgálatot indít Franciaország Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen, 2011 és 2013 között elkövetett jogtiprások alapján - jelentette be kedden a francia kormány, "a gyilkosságokat elkövetők büntetlensége elleni fellépést sürgetve".

"Az emberi lelkiismeretet sértő bűncselekményeknek, a hatóságok borzalmas tevékenységének és az emberi értékek tagadásának láttán felelősek vagyunk azért, hogy fellépjünk a gyilkosok büntetlensége ellen" - hangoztatta Laurent Fabius külügyminiszter az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában.

Az ügyhöz közel álló egyik forrás közlése szerint a párizsi ügyészség szeptember 15-én előzetes nyomozást indított "háborús bűncselekmények" ügyében egy, a francia külügyi tárca által rendelkezésre bocsátott tanúvallomás alapján. A nyomozás mindenekelőtt a szíriai katonai rendőrség egyik volt fotográfusának, bizonyos Césarnak a tanúvallomásaira támaszkodik. A férfi 2013 júliusában menekült el Szíriából, 55 ezer, megkínzott emberek holttestéről készült borzalmas fotót menekítve ki az országból.

A nyomozás lefolytatásával az Emberiesség Elleni Bűncselekmények, Népirtások és Háborús Bűncselekmények Elleni Harc Központi Hivatala (OCLCHGCG) elnevezésű francia hatóságot bízták meg.

Az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban tartózkodó Laurent Fabius nyilatkozata szerint a borzalmas fotókon, amelyek valódiságát több szakértő is megerősítette, a szíriai rezsim börtöneiben megkínzott vagy éhhalált halt foglyok tetemei láthatók, és ezek "Bassár el-Aszad rezsimjének szisztematikus kegyetlenségét tanúsítják".

A francia diplomácia vezetője New Yorkban a világszervezetet és a Szíria ügyében felállított nemzetközi vizsgálóbizottságot is felszólította, hogy "fokozott elszántsággal folytassa feltárásait".

Fabius bejelentése különös aktualitással bír jelenleg, amikor a szíriai válság áll az ENSZ-közgyűlés vitáinak középpontjában.

Barack Obama amerikai elnök keddi felszólalásában ismét ragaszkodott Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a hatalomból való távozásához, amit a francia hírügynökség szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet legyőzésének egyik feltételeként említett. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor - Obamával ellentétben - az IÁ elleni harcban partnernek tekintett Aszad hatalmon tartását szorgalmazta.

Francois Hollande francia elnök a maga részéről hétfőn azt hangsúlyozta az ENSZ-ben, hogy "nem lehet egyszerre együttműködni az áldozatokkal és hóhéraikkal is", és határozottan ellenezte Aszad bevonását a szíriai konfliktus politikai rendezésébe.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×