Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Franciaország vizsgálatot indít az Aszad-rezsim háborús bűneinek ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Háborús bűncselekmények miatt vizsgálatot indít Franciaország Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen, 2011 és 2013 között elkövetett jogtiprások alapján - jelentette be kedden a francia kormány, "a gyilkosságokat elkövetők büntetlensége elleni fellépést sürgetve".

"Az emberi lelkiismeretet sértő bűncselekményeknek, a hatóságok borzalmas tevékenységének és az emberi értékek tagadásának láttán felelősek vagyunk azért, hogy fellépjünk a gyilkosok büntetlensége ellen" - hangoztatta Laurent Fabius külügyminiszter az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában.

Az ügyhöz közel álló egyik forrás közlése szerint a párizsi ügyészség szeptember 15-én előzetes nyomozást indított "háborús bűncselekmények" ügyében egy, a francia külügyi tárca által rendelkezésre bocsátott tanúvallomás alapján. A nyomozás mindenekelőtt a szíriai katonai rendőrség egyik volt fotográfusának, bizonyos Césarnak a tanúvallomásaira támaszkodik. A férfi 2013 júliusában menekült el Szíriából, 55 ezer, megkínzott emberek holttestéről készült borzalmas fotót menekítve ki az országból.

A nyomozás lefolytatásával az Emberiesség Elleni Bűncselekmények, Népirtások és Háborús Bűncselekmények Elleni Harc Központi Hivatala (OCLCHGCG) elnevezésű francia hatóságot bízták meg.

Az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban tartózkodó Laurent Fabius nyilatkozata szerint a borzalmas fotókon, amelyek valódiságát több szakértő is megerősítette, a szíriai rezsim börtöneiben megkínzott vagy éhhalált halt foglyok tetemei láthatók, és ezek "Bassár el-Aszad rezsimjének szisztematikus kegyetlenségét tanúsítják".

A francia diplomácia vezetője New Yorkban a világszervezetet és a Szíria ügyében felállított nemzetközi vizsgálóbizottságot is felszólította, hogy "fokozott elszántsággal folytassa feltárásait".

Fabius bejelentése különös aktualitással bír jelenleg, amikor a szíriai válság áll az ENSZ-közgyűlés vitáinak középpontjában.

Barack Obama amerikai elnök keddi felszólalásában ismét ragaszkodott Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a hatalomból való távozásához, amit a francia hírügynökség szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet legyőzésének egyik feltételeként említett. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor - Obamával ellentétben - az IÁ elleni harcban partnernek tekintett Aszad hatalmon tartását szorgalmazta.

Francois Hollande francia elnök a maga részéről hétfőn azt hangsúlyozta az ENSZ-ben, hogy "nem lehet egyszerre együttműködni az áldozatokkal és hóhéraikkal is", és határozottan ellenezte Aszad bevonását a szíriai konfliktus politikai rendezésébe.