eur:
395.05
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Egyre kevesebbet kritizálják a horvát lapok Magyarország migránspolitikáját

Egyre kevesebb kritikát fogalmaznak meg a horvát vezető napilapok Magyarország migránspolitikájával szemben, és egyre többet bírálják a baloldali horvát kormányt a migrációs hullámmal szembeni tehetetlenségéért.

A Vecernji List című vezető horvát napilap kommentátora pénteken arról írt, hogy Zoran Milanovic szociáldemokrata horvát kormányfő és koalíciós kormányának miniszterei azért nem tudják elviselni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, mert ő olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyektől őket megfosztotta a természet, nem pedig a migránsválság miatt.

Milan Ivkosic szerint a horvátok alig várták az újabb alkalmat, hogy "élvezkedhessenek" a magyar kormányfőn. A magyar kerítésépítés miatt idegengyűlölőnek, nacionalistának, nácinak nevezték, a neve pedig szimbólumává vált mindennek, ami rossz, ha menekültválságról volt szó. Ugyanakkor szerinte ez csak folytatása volt annak a Brüsszeltől átvett retorikának, amely démonizálta Orbán Viktort. "Az Európai Unió azon részétől, akik nem tudnak belenyugodni abba, hogy megjelent egy olyan államférfi, aki következetes, és aki megakadályozhatja őket nyerészkedési szándékukban" - írta az újságíró.

A szerző kifejtette, milyen intézkedéseket vezetett be Magyarország az elmúlt években, és hogyan született újjá a magyar gazdaság. Mit nem adott volna Zoran Milanovic azért - írta -, hogy olyan címlapok jelenjenek meg Magyarországon róla, mint amilyen Orbánról Horvátországban: "Meglepték az elemzőket: a magyar GDP 3,9 százalékkal nőtt."

Ivkosic úgy véli, hogy Orbán Viktor mindattól megmentette Magyarországot, amilyen helyzetbe Horvátországot a horvát miniszterelnök, Milanovic jelenleg hozta.

A Vecernji List egy másik publicistája arról írt, hogy a horvát és szerb sajtó még tegnap is arról számolt be büszkén: "mi mennyire humánusak vagyunk, ellentétben a magyar rosszfiúkkal, miközben állandóan Brüsszel felé tekintgettünk, hogy Európai is látja-e, és teljesen kivirultunk, ha valaki megdicsért minket. Ehhez képest ma már úgy viselkedünk, mintha +nukleáris hulladékot+ próbálnánk egymás nyakába sózni emberek helyett. Ugyanis lehullottak a humánus álarcok, ma már mindenki nemzeti érdekekről beszél" - írta Nino Raspudic.

A szerző szerint a horvát államhatárt ezrével lépik át olyan férfiak, akikről nem lehet tudni kicsodák. Idézi a belügyminisztert, aki azt mondta: azért nem vesznek tőlük ujjlenyomatot, mert az felzaklatja őket. Miért nem érdekli a belügyminisztert, hogy a horvát állampolgárokat felzaklatja-e, ha ujjlenyomatot vesznek tőlük, amikor személyi okmányokat kérelmeznek - teszi fel a kérdést, majd meg is válaszolja: "A törvények ezek szerint nem vonatkoznak egyformán mindenkire."

Az újságíró szerint Horvátországot felkészületlenül érte a migránsválság, amely pedig várható volt, miután Magyarország lezárta határait. "Ez teljesen világos volt még a madarak számára is az ágakon, csak a mi sasunk számára nem" - mondta, arra utalva, hogy Milanovic nemrég azt üzente a szerbeknek: "A sas nem kapkod legyek után."

"Lehetünk mi kerítésellenesek, de aki utoljára zárja le határait, az jár a legrosszabbul" - vonta le a következtetést a szerző.

A Jutarnji List című horvát liberális napilap Zoran Milanovic elmúlt tíz napban tett kijelentéseit és intézkedéseit szedte egy csokorba. A cikk írója szerint, ahelyett, hogy a horvát miniszterelnök Európával közösen oldotta volna meg a migránsproblémát, inkább a balkáni utat választotta. Így most Magyarország, Szerbia és más országok is Horvátország kárára akarják megoldani saját problémájukat. Milanovic mint horvát sas? - tette föl a kérdés Ivo Banac szerző. "Inkább elefánt lesz az a porcelánboltban" - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×