eur:
394.29
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Olasz kormányfő: a migráció végre közös európai kérdéssé vált

Brüsszelben a szolidáris Európa győzött: most mindannyian azon dolgozzunk, hogy ez megvalósuljon - kommentálta Matteo Renzi olasz miniszterelnök csütörtöki Facebook-bejegyzésében az uniós országok állam-, illetve kormányfői rendkívüli menekültügyi tanácskozásának eredményeit.

Matteo Renzi azt írta, hat hónap és három európai csúcs kellett hozzá, de most "végre elmondhatjuk, hogy a migráció európai kérdéssé vált, minden szinten".

Az olasz miniszterelnök szerint a brüsszeli tanácskozás győzelem azok számára, akik Itáliához hasonlóan a kezdetektől közös európai bevándorlási politikát szorgalmaztak, "nem rövidlátó és egoista nemzeti bezárkózást". Európaiként "egy nép vagyunk, nem csak statisztikák együttes tömege. Ezért nézünk szembe együtt korunk történelmi kihívásaival. (...) Brüsszelben a szolidáris Európa elve győzött. Most mindannyian munkára fel ennek megvalósítására" - tette hozzá.

Az uniós országok állam-, illetve kormányfői tanácskozásának bejelentései szerint Olaszországnak novemberig kell működésbe léptetnie a menekültkérelmet benyújtók azonosítását szolgáló regisztrációs központokat (hot spot). Olaszországban öt hot spot megnyitását tervezik, mindegyiket az ország déli részén. Az elsőt Lampedusa szigetén nyitják meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×