eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla

Trükközött a Volkswagen a környezetvédelmi teszten

Akár 5000 milliárd forintos bírságot is kifizettethetnek a Volkswagen csoport amerikai vállalatával, amiért a kocsik beépített szoftverrel trükköztek a környezetvédelmi vizsgálaton.

Besározódott a "tiszta dízelként" reklámozott, TDI motorral szerelt majdnem félmillió amerikai Volkswagen neve. A pénteken megfogalmazott vádakat gyakorlatilag beismerte a német cég vezetője, Martin Winterkorn, aki közleményében mély sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy becsapták a fogyasztókat. A hírek hatására tegnap mintegy 20 százalékkal esett a konszern részvényeinek ára a frankfurti tőzsdén.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége pénteken azt jelentette be, az országban értékesített 482 ezer, TDI motorral felszerelt, 2009 és 2014 között gyártott Jetta, Beetle, Golf és Audi A3-as, illetve a 2014-2015-ös Passat gyárilag telepített szoftverrel játszotta ki a környezetvédelmi vizsgálatot. A program felismerte, amikor károsanyag-kibocsátást mértek a kocsin, akkor kapcsolt be, amikor járó motor mellett kinyitották a motorháztetőt, és olyan beállításokat aktivált, amelyek jelentősen csökkentették a kipufogott különböző nitrogén-oxidok szintjét. Az amerikai hatóság véleménye szerint a kibocsátás a megengedett akár 10-40 szerese is lehetett.

"Érthető, ha azt mondom, hogy aggasztónak találjuk a hatóságnak az érintett autógyártóval kapcsolatos jelentését, azonban a hivatalnak éppen az ilyen vizsgálatok elvégzése a feladata, tehát teszik a dolgukat" - mondta sajtótájékoztatóján a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest. Az amerikai igazságügyi tárca bűnügyi vizsgálatot kezdett az ügyben, a környezetvédelmi hatóság más gyártókat is ellenőriz a biztonság kedvéért.

A törvények értelmében a büntetés maximális mértéke autónként 37.500 dollár, mintegy 10 millió forint lehet, vagyis összesen akár 18 milliárd dollár, majdnem 5000 milliárd forint bírságot is kiszabhatnak a cégre. A sors iróniája, hogy éppen a héten mutatta be az amerikai leányvállalat az új Passatot, a rendezvényen a botrányról is beszélt Michael Horn, a Volkswagen csoport amerikai vezetője. A CNBC tudósítása szerint azt mondta, "beszéljünk nyíltan, a vállalatunk tisztességtelenül járt el a hatósággal és a vásárlókkal szemben, ahogy mi, németek mondjuk, ezt teljesen elszúrtuk".

"Biztosak lehetnek benne, nem csak a TDI ügy kijavítása miatt, megfizetjük, amit meg kell fizetni, hogy keményen fogunk továbbra is dolgozni, hogy jelenlétünk az amerikai piacon sikertörténet legyen" - mondta a konszern amerikai vezetője New Yorkban.

Elemzők szerint a cég valószínűleg nem a legmagasabb büntetést kapja majd. Andrew Lee, a Frost and Sullivan vezető elemzője a CNN-nek a probléma méretéről nyilatkozott.

"A Volkswagen csoport évi 6,1 millió autót gyárt, az amerikai piacon ebből évi 370 ezret értékesít, ami a teljes eladás alig 6 százaléka. Vagyis számukra ez az ügy természetesen nagy probléma, azonban - ha mondhatom így - nem a világ vége" - magyarázta az elemző, aki a trükközés okaként részben a csökkenő eladásokat, a cég piacvesztését említette.

Az elmúlt napokban több német politikus is elfogadhatatlannak nevezte a történteket, vizsgálatokat helyeztek kilátásba. Közben több ország, köztük például Dél-Korea bejelentette, megvizsgálja a területén értékesített kocsik károsanyag-kibocsátását.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×