Inforádió

Meghallgatom Élő adás

új kormányfője lesz Ausztráliának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Malcolm Turnbull személyében új kormányfője lesz Ausztráliának, Tony Abbott jelenlegi miniszterelnök ugyanis elvesztette hétfőn az ellene kezdeményezett bizalmi szavazást a kormányzó Liberális Párton belül.

A volt távközlési miniszter, korábbi pártelnök 54:44 arányban győzött Abbott ellen a Nemzeti Párttal közösen kormányzó, konzervatív Liberális Párt hétfői szavazásán - közölte Scott Buchholz, a politikai tömörülés egyik magas rangú tisztségviselője.

A voksoláson Julie Bishop ausztrál külügyminisztert a párt elnökhelyettesévé választották.

Malcolm Turnbull milliárdos egykori bankár hétfőn távozásra szólította fel a miniszterelnököt, mert a kormánykoalíció népszerűségének meredek zuhanása tapasztalható a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint. A legtöbben a gazdaság rossz teljesítménye miatt bírálják a kabinetet.

"A miniszterelnök nem volt képes megadni azt a típusú gazdasági vezetést, amelyre a nemzetünknek szüksége van. Nem tudta biztosítani azt a gazdasági magabiztosságot, amelyre az üzleti életnek szüksége van" - hangoztatta Turnbull. "Más stílusú vezetésre van szükségünk" - tette hozzá.

Ausztráliának két éven belül negyedszer lesz új miniszterelnöke. Tony Abbottot 2009-ben választották meg Turnbull ellenében az akkor még ellenzékben lévő Liberális Párt élére. Idén februárban a kormányfő megnyerte a pártján belül rendezett bizalmi szavazást, és bejelentette, hogy posztján kíván maradni a jövőre esedékes választásokig.