eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Humanitárius folyosót nyitna az EP a menekülteknek

A biztonságos származási országokról készült közös lista nem áshatja alá a menekültek visszazsuppolása tilalmának elvét és az egyén jogát a menedékkérelem benyújtására - figyelmeztetett csütörtöki politikai állásfoglalásában az Európai Parlament, üdvözölve a Bizottság előző nap bemutatott javaslatait a menekültválság kezelésére.

Politikai állásfoglalásban üdvözölte csütörtökön az Európai Parlament az Európai Bizottság előző nap bemutatott új javaslatait a menekültválság kezelésére, további lépéseket sürgetve többek között a dublini rendelet módosítására, vagy az uniós vízumszabályokban.

A képviselők 432 igen, 142 ellenszavazat és 57 tartózkodás mellett fogadták el a jogi érvénnyel nem bíró határozatot, késznek mondva magukat a menekültpolitikai javaslatcsomagnak egy, a jelenleginél hatékonyabb menekültszabályozást eredményező áttekintésére - írja a BruxInfo.

Miután szerdán elfogadott állásfoglalásukban támogatták a 40 ezer menedékkérő áthelyezését célzó sürgősségi bizottsági javaslatot, a képviselők most üdvözölték azt az új bizottsági javaslatot is, hogy további 120 000, Görögországba, Olaszországba és Magyarországra érkező menedékkérőt osszanak szét a tagállamok között.

A Parlament emellett támogatja, hogy egy új, állandó mechanizmussal váltsák fel a dublini szabályokat, amelyek meghatározzák, mely tagállam felel a menedékkérelem elbírálásáért. A képviselők "méltányos, kötelező elosztási kulcsokat" várnak, valamint azt, hogy a menedékkérők elosztása során az integrációs kilátásokat, az egyedi eseteket és a menedékkérők saját igényeit is vegyék figyelembe.

Az EP kifejezte szándékát, hogy a maga részéről mindent megtesz a jogszabályjavaslatokkal kapcsolatos feladatai terén annak érdekében, hogy "a tagállamok ne késleltethessék az állandó áthelyezési programot".

A Parlament arra kéri a tagállamokat, hogy azok kötelező érvényű áttelepítési program keretében vállalják az Unión kívüli országokban létesített táborokban tartózkodó menekültek befogadását (22 ezer főre van eddig felajánlás).

A képviselők "a biztonságos és jogszerű belépést elősegítő más intézkedéseket", például a humanitárius vízumok, vagy folyosók lehetőségét is kiemelten fontosnak tekintik. A Parlament szerint a vízumkódex módosítására is szükség van "oly módon, hogy [az] konkrétabb közös rendelkezéseket tartalmazzon a humanitárius vízumokra vonatkozóan". A tagállamoknak gondoskodniuk kellene arról, hogy nagykövetségeiken és konzulátusaikon is lehessen menekültstátuszért folyamodni.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy a biztonságos származási országokról szóló közös uniós lista (erről lásd a javaslatokról szóló szeptember 9-i cikkünket) "nem áshatja alá a visszazsuppolás tilalmának elvét, és az egyéni menedékjogot, különösen a kiszolgáltatott csoportokhoz tartozók esetében.

A képviselők sürgetik, hogy a közös európai menekültügyi rendszert minden abban részt vevő tagállam ténylegesen hajtsa végre annak érdekében, hogy "következetes és humánus normákat" alkalmazzanak az Unió egész területén.

A Parlament "elkötelezett a schengeni térségen belüli nyitott határok mellett", ugyanakkor hangsúlyozza: biztosítani kell a külső határok hatékony ellenőrzését.

A migráció kiváltó okaival is foglalkozni kell, ezért legyen ez a fő témája a november 11-12-i vallettai (Málta) uniós csúcsnak, kérik a képviselők. Az embercsempészet és emberkereskedelem ellen kemény büntetőjogi szankciókkal kell fellépni, fogalmaz a szöveg.

A Parlament felkéri a Bizottságot és Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy hívjanak össze egy, a menekültválsággal foglalkozó konferenciát az Európai Unió, annak tagállamai, ENSZ-szervezetek, az Egyesült Államok, az érintett civil szervezetek és az arab államok részvételével. A konferencia célja egy globális humanitárius segítségnyújtási stratégia kidolgozása lenne.

A Parlament az európai civil szervezetek és magánszemélyek erőfeszítéseit is üdvözölte, akik Európa-szerte nagy számban fogadják a menekülteket és a bevándorlókat, és segítséget nyújtanak nekik. "(A)z ilyen fellépések az európai értékekhez való valódi ragaszkodást tükrözik, és reménykeltőek Európa jövője szempontjából" - fogalmaztak a képviselők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×