Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irán bírálta a szíriai menekültek befogadását elutasító országokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az iráni külügyminiszter élesen bírálta a szíriai menekültek befogadását elutasító európai országokat, és arra szólította fel a Nyugatot, hogy revideálja a szíriai válsággal kapcsolatos álláspontját.

"Mi Iránban annak idején (az 1980-as évekbeli szovjet katonai beavatkozás alatt) több millió afgánt fogadtunk be, most meg egyes országoknak azzal is problémájuk van, hogy a legnagyobb bajban lévő emberek egy kis számát befogadják" - mondta Mohamed Dzsavád Zaríf vasárnapi teheráni sajtóértekezletén.

A damaszkuszi rezsimet támogató Irán külügyminisztere egyúttal azzal vádolta a nyugati és egyes térségbeli államokat, hogy elhibázott Szíria-politikájukkal utat nyitottak az erőszak, a háború és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet térhódítása előtt. A menekültek tragédiája azt jelzi, hogy a nyugati hozzáállás a világon senkinek sem vált hasznára, de "sosem késő a helyes útra térni" - fogalmazott Zaríf.

Az iráni diplomácia vezetője szerint a válságra egy új béketerv jelenthet megoldást, amely mögött Teherán és a damaszkuszi rezsim másik legfőbb támogatójának számító Oroszország áll. A damaszkuszi rezsimet elutasító nyugati államokat, valamint Törökországot és Szaúd-Arábiát arra szólította fel, hogy revideálják a szíriai válsággal kapcsolatos álláspontjukat.

Zaríf eheti jelentések szerint augusztusban már átadott egy rendezési javaslatot Bassár el-Aszad szíriai elnöknek. Teherán és Moszkva szerint Aszadnak szerepet kell játszania a rendezésben, de a szíriai felkelők, nyugati hatalmak és térségbeli szunnita országok elutasítják ezt.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de azóta véres harcokba torkollt szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint mintegy 250 ezer ember halt meg. A konfliktusban mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak.