eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Közös a légtér Magyarország és Románia felett

Augusztus vége óta közösen működteti Magyarország és Románia a két ország légterét. Így a repülőgépek a lehető legrövidebb útvonalakon, vagyis az eddigi töréspontok kiküszöbölésével repülhetnek a két ország légterének be- és kilépő pontjai között - közölte HungaroControl.

Augusztus 20-tól a magyar HungaroControl és a román ROMATSA léginavigációs szolgáltató közösen működteti a két ország légterét egy új, határokon átívelő, szabad légtérhasználatot biztosító koncepció (Night Free Route Airspace Budapest/Bukarest - N-FRAB) alkalmazásával. Így a repülőgépek a lehető legrövidebb útvonalakon, vagyis az eddigi töréspontok kiküszöbölésével repülhetnek a két ország légterének be- és kilépő pontjai között  - áll a HungaroControl sajtóközleményében.

Az együttműködéssel létrejött, megközelítőleg 1000 kilométer kiterjedésű N-FRAB légtérben a járatok üzemeltetői nem az előre kijelölt, kötött útvonalakhoz igazodva, hanem azoktól függetlenül, szabadon, a számukra legkedvezőbb módon tervezhetik meg repüléseiket. Így a repülőgépeknek kevesebb üzemanyagot kell tankolniuk, ezáltal több utast vagy árut szállíthatnak útjaikon, amivel időt és energiát spórolnak meg. A szolgáltatás elsősorban a hosszabb távon közlekedő járatok számára előnyös, mivel esetükben a magassági szél akár félórás vagy még több időmegtakarítást eredményezhet például egy Dubai-London viszonylatban - közölték.

A N-FRAB az első közép-európai Cross-Border FRA, azaz határokon átívelő szabad légtérhasználatot biztosító Free Route koncepció, amely a térségben eddig egyedülálló módon két funkcionális légtérblokkban működő szolgáltató különböző irányító rendszereinek használatával valósult meg (Magyarország a FAB-CE, míg Románia a DANUBE FAB, azaz funkcionális légtérblokk tagja).

A N-FRAB bevezetésével Románia és Magyarország jelentős lépéseket tett afelé, hogy az Európai Bizottság rendelete (716/2014) értelmében 9000 méter felett 2022. január 1-jére a szabad légtérhasználat korlátozások nélkül megvalósulhasson egész Európában.

A szolgáltatás éjféltől reggel hat óráig FL105 (3050 méter) és FL 660 (20 100 méter) magassági értékek között vehető igénybe - zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×