Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Növeli az atomenergia szerepét az energiaellátásban Csehország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az atomenergia részarányának növelését irányozza elő az elkövetkező 35 évre a cseh kormány energiaipari koncepciója.

A cseh kabinet által hétfőn elfogadott 2040-ig szóló energiaipari koncepció a fosszilis energiahordozók részarányának csökkentését és a nukleáris energia részarányának a növelését irányozza elő - közölte Bohuslav Sobotka miniszterelnök a hivatalos cseh CTK hírügynökséggel.

Az energia-mix prioritási listájának a második helyén a megújuló energiaforrások, a szélenergia és a bioenergia felhasználása áll - mondta a miniszterelnök. A koncepció az atomenergia részarányának 50 százalék fölé emelését irányozza elő.

Hosszú távon az atomenergia lesz hivatott leváltani a szenet az erősen iparosodott ország legfontosabb energiahordozójaként. Ennek érdekében a kormány bővíteni kívánja a dukovany-i és a temelíni atomerőmű áramtermelési kapacitását.

Cseh médiajelentések szerint Prága várhatóan 2016-ban írja ki a tendert a temelíni atomerőmű új reaktorblokkjainak megépítésére.

Német és cseh környezetvédő csoportok elutasítják a cseh kormány tervét.

Sylvia Kotting-Uhl, a német Zöldek parlamenti frakciójának atomenergia-politikai szóvivője arra szólította fel a német kormányt, hogy bocsátkozzon tárgyalásokba Prágával a "veszélyes technológia" lehetséges alternatíváinak alkalmazásáról.

Cseh környezetvédők elhibázottnak tartják a kormány energiaipari stratégiáját. "A felhasználókra és az adófizetőkre az a hálátlan feladat hárul, hogy nekik kell majd finanszírozniuk a kormány nukleáris álmait" - fogalmazott Edvard Sequens, a cseh Calla környezetvédelmi mozgalom energiaipari szakértője.