Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Venezuela 15 napot adott Washingtonnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Venezuela 15 napot adott hétfőn az Egyesült Államoknak arra, hogy 83 fővel csökkentse százfős caracasi nagykövetsége tisztségviselőinek számát.

Ezt Delcy Rodriguez venezuelai külügyminiszter jelentette be.

Ennek előzménye, hogy a dél-amerikai ország elnöke, Nicolás Maduro szombaton közölte: a hatóságok kémkedésen kaptak rajta amerikaiakat, ezért az Egyesült Államok állampolgárai ezentúl csak vízummal léphetnek be az ország területére. Hozzátette, hogy ezzel az intézkedéssel akadályozzák meg az Egyesült Államok beavatkozását Venezuela belügyeibe. Az elnök nem közölte, hogy mikortól lép hatályba a vízumrendszer, de arra adott utasítást a külügyminisztériumnak, hogy a bécsi konvencióval összhangban, vizsgálja felül az országban akkreditált amerikai diplomaták számát. Mint mondta: az Egyesült Államoknak száz embere van Venezuelában, míg Caracast 17 diplomata képviseli Washingtonban.

Sem az Egyesült Államoknak, sem Venezuelának idestova öt éve nincs nagykövete a másik országban, jóllehet diplomaták dolgoznak a nagykövetségeken ügyvivők vezetésével. Az elmúlt időszakban tovább romlottak a két ország kapcsolatai. A hónap elején az amerikai külügyminisztérium "vízumkorlátozásokat" vezetett be meg nem nevezett jelenlegi és volt venezuelai kormányzati tisztségviselők ellen különféle visszaélések miatt. Nicolás Maduro pedig azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy venezuelai ellenzéki csoportokkal szövetkezve, államcsínyre készül, és fel akarja robbantani a caracasi elnöki palotát.

Maduro bejelentette azt is szombaton, hogy George W. Bush volt amerikai elnök és alelnöke, Dick Cheney, valamint két jelenlegi amerikai szenátor egyáltalán nem utazhatnak be Venezuelába. Ezenkívül az amerikai diplomatáknak engedélyt kell kérniük a caracasi kormánytól, ha találkozni akarnak ellenzékiekkel.