eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Venezuela 15 napot adott Washingtonnak

Venezuela 15 napot adott hétfőn az Egyesült Államoknak arra, hogy 83 fővel csökkentse százfős caracasi nagykövetsége tisztségviselőinek számát.

Ezt Delcy Rodriguez venezuelai külügyminiszter jelentette be.

Ennek előzménye, hogy a dél-amerikai ország elnöke, Nicolás Maduro szombaton közölte: a hatóságok kémkedésen kaptak rajta amerikaiakat, ezért az Egyesült Államok állampolgárai ezentúl csak vízummal léphetnek be az ország területére. Hozzátette, hogy ezzel az intézkedéssel akadályozzák meg az Egyesült Államok beavatkozását Venezuela belügyeibe. Az elnök nem közölte, hogy mikortól lép hatályba a vízumrendszer, de arra adott utasítást a külügyminisztériumnak, hogy a bécsi konvencióval összhangban, vizsgálja felül az országban akkreditált amerikai diplomaták számát. Mint mondta: az Egyesült Államoknak száz embere van Venezuelában, míg Caracast 17 diplomata képviseli Washingtonban.

Sem az Egyesült Államoknak, sem Venezuelának idestova öt éve nincs nagykövete a másik országban, jóllehet diplomaták dolgoznak a nagykövetségeken ügyvivők vezetésével. Az elmúlt időszakban tovább romlottak a két ország kapcsolatai. A hónap elején az amerikai külügyminisztérium "vízumkorlátozásokat" vezetett be meg nem nevezett jelenlegi és volt venezuelai kormányzati tisztségviselők ellen különféle visszaélések miatt. Nicolás Maduro pedig azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy venezuelai ellenzéki csoportokkal szövetkezve, államcsínyre készül, és fel akarja robbantani a caracasi elnöki palotát.

Maduro bejelentette azt is szombaton, hogy George W. Bush volt amerikai elnök és alelnöke, Dick Cheney, valamint két jelenlegi amerikai szenátor egyáltalán nem utazhatnak be Venezuelába. Ezenkívül az amerikai diplomatáknak engedélyt kell kérniük a caracasi kormánytól, ha találkozni akarnak ellenzékiekkel.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×