Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NATO-főtitkár: a tűzszünet törékeny, de létezik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kelet-ukrajnai tűzszünet törékeny ugyan, de életben van - mondta hétfőn Párizsban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Francois Hollande francia köztársasági elnökkel.

A Minszkben február 12-én hajnalban - Viktor Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Angela Merkel német kancellár és Franciois Hollande francia államfő által kidolgozott - megállapodás alapján három nappal később elvben fegyvernyugvás lépett hatályba az ukrán kormányerők és az orosz szeparatisták között húzódó, több száz kilométer hosszú fontvonal legnagyobb részén. Debalceve (orosz nevén: Debalcevo) környékén azonban még napokig nem hagytak alább a súlyos harcok - mindaddig, amíg ki nem vonták az ukrán kormányerőket a szeparatisták által ellenőrzött területbe beékelődő településről.

A fehérorosz fővárosban előírt menetrend értelmében mostanra be kell fejeződnie a nehézfegyverek kölcsönös visszavonásának és a biztonsági övezet kialakításának, majd kedden már meg is kellene kezdeni a párbeszédet a helyhatósági választások megrendezéséről a szakadárok kezén lévő térségben.

Az elmúlt napokban mind több olyan helyzetértékelés vált ismeretessé, miszerint a tűszünetet szórványos lövöldözésekkel újra és újra megsértik ugyan, de a felek alapvetően mégis tartják magukat lényegi kötelezettségvállalásaikhoz. Különböző helyszíni beszámolók szóltak a nehézfegyverzet visszavonásának tényleges lépéseiről is.

A NATO-főtitkár - a védelmi szervezet első számú civil tisztségviselője -, aki most a francia elnökkel folytatott egyeztetést, Hollande-dal közös sajtótájékoztatójukon kiemelte annak fontosságát, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziója számára a felek tegyék lehetővé az akadálytalan eljutást minden szükséges helyszínre. Figyelmeztette a szeparatistákat, hogy ne egy újabb hadművelet előkészítésére használják fel a mostani, érzékelhetően csöndesebb időszakot.

Hollande a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodás a béke helyreállításának egyetlen lehetséges útját jelenti. Leszögezte, hogy francia álláspont szerint a menetrend végrehajtásában nem szabad megengedni semmilyen időbeli csúszást, illetve tartalmi szűkítést.

Riporteri kérdésre válaszolva a francia államfő úgy vélekedett, hogy jelenleg nem időszerű a NATO kibővítése további országokkal.

Hollande, Merkel, Porosenko és Putyin - az úgynevezett "normandiai négyes" - hétfő este újabb megbeszélést tart, ezúttal telefonos konferencia formájában.