Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lavrov szerint tartóssá válik a tűzszünet Kelet-Ukrajnában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt kijelentette: tartóssá válik a tűzszünet Kelet-Ukrajnában, mert "kézzelfogható előrelépés" történt a minszki megállapodásban foglalt intézkedések végrehajtásában. Az amerikai diplomáciát vezető John Kerry ugyancsak Genfben az ukrajnai emberijog-sértések kivizsgálására szólított.

A két miniszter előzőleg mintegy 80 percen keresztül tárgyalt egymással az ukrán helyzetről egy genfi szállodában.

"A nehézfegyverzet visszavonásával tartóssá válik a tűzszünet" - mondta Lavrov az Emberi Jogi Tanács előtt, arra szólítva fel a kijevi hatóságokat, hogy oldják fel a "Donyec-medence körüli de facto blokádot", állítsák helyre a gazdasági kapcsolatokat és kezdjék meg a szociális ellátások kifizetését.

"Súlyos a felelősségük azoknak, akik fegyverszállítással szabotálni akarják a békés megoldást" - tette hozzá Lavrov, az Egyesült Államok szándékaira utalva.

Kerry viszont a kelet-ukrajnai jogsértések kivizsgálására szólította fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát.

Az amerikai miniszter leszögezte, hogy elkerülhetetlenül további következményekkel fog járni Oroszországra nézve, ha nem teljesítik a február 12-i minszki megállapodásban foglaltakat. Hozzátette: a Moszkva-párti szeparatistáknak a kelet-ukrajnai Debalceve és Mariupol környékén is be kell tartaniuk a tűzszüneti egyezményt.

"A minszki megállapodás pontjaiból válogattak. Mindannyian tudjuk, hogy folytatódott a lövöldözés és ágyúzás, emberek haltak meg az utóbbi napok során is, vagyis nincs teljes tűzszünet" - mondta. Reméli - tette hozzá -, hogy az EBESZ elvégezheti megfigyelői feladatait, és teljessé válik a tűzszüneti megállapodás végrehajtása "a következő órákban, legfeljebb napokban".

"Nagyon remélem, hogy ez egy olyan változás kezdete, amely javára válik az egész világnak. Remélem, ez az út az enyhüléshez és nem további csalódáshoz vezet" - jelentette ki.

A két fél között súlyos diplomáciai feszültséget okozott, hogy Kerry az amerikai szenátusban múlt héten igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hazudik-e Oroszország, amikor azt állítja, hogy Ukrajnában nincsenek jelen sem orosz csapatok, sem orosz hadfelszerelés.

Helyszíni beszámolók szerint a hétfői találkozó is meglehetősen feszült légkörben folyt. A korábbi alkalmakkal ellentétben a két miniszter egyike sem mosolygott, amikor a tanácskozás elején kezet fogtak a kamerák előtt.

John Kerry az egyeztetés után azt írta a Twitter közösségi oldalon, hogy az ukrán válságról, a szíriai polgárháborúról és a vitatott iráni atomprogramról is szó esett a megbeszélésen.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább hatezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.

John Kerry az emberi jogi tanács előtt beszélve a közel-keleti helyzetre is kitért. Úgy vélte, hogy a testület aggasztóan elfogult Izraellel szemben, ami szerinte a teljes szervezet hitelességét aláaknázhatja.

Kerry arra szólította fel a szervezetet, hogy alkalmazzon kiegyensúlyozottabb megközelítést Izraellel szemben. "Senki sem tagadhatja ebben a teremben, hogy kiegyensúlyozatlan figyelem irányul egy demokratikus országra" - jelentette ki a miniszter, hangsúlyozva, hogy Izraelen kívül egyetlen más ország ügye sincs állandó jelleggel a tanács napirendjén.