eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kínában megtízszereződött a mecsetek száma

Több mint húszezer mecsetje van az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területnek, tízszer annyi, mint három évtizeddel korábban - közölte a kínai népfront kedden kezdődő éves ülésszakának szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Ljü Hszin-hua úgy vélte, ezzel igazolható Kína elkötelezettsége a muszlimok vallásszabadságának tiszteletben tartása iránt. A szóvivő számokkal illusztrálta, hogyan nőtt a vallásukat gyakorlók száma, illetve példának hozta fel, milyen nagy példányszámban adtak ki vallásos témájú klasszikus irodalmat, valamint más publikációkat a régióban. Elhangzott, hogy 2001-től a hszincsiangi kormányzat négyezer embert küldött Egyiptom és Pakisztán iszlám intézményeibe tanulni.

Ljü ugyanakkor utalt arra, hogy a térség időnként "törvénybe ütköző szélsőséges tevékenységek" színhelye. Mint mondta, a súlyos áldozatokkal járó tavalyi terrorcselekményekért Peking elsősorban a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) nevű szervezetet teszi felelőssé, különösen hogy három támadást a szeparatista szervezet magára is vállalat.

A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy Kína több mint tíz országgal állapodott meg terrorellenes együttműködésben, benne információk, titkosszolgálati értesülések cseréjéről.

Saimati Muhammat vezérőrnagy, a hszincsiangi helyőrség parancsnok-helyettese szintén hétfőn, a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a terroristáknak nincs támogatottságuk a térségben, az emberek megértették, hogy azok közös ellenségeik. Saimati azt is hangoztatta, a terrorizmusért nem vádolható semmiféle etnikai csoport, terület, vagy vallás. "Terrortámadásokat olykor az iszlám nevében követnek el, de a muszlimok is elítélik azokat. Ezek a szélsőséges cselekmények az iszlám tanításának durva megsértését jelentik, bűncselekmények" - jelentette ki.

A Kína Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) országos bizottsága kedden kezdi meg éves ülésszakát, majd csütörtöktől párhuzamosan folytatja munkáját a parlament éves ülésével.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×