eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A Nemzeti Front nyerhet a francia helyhatósági választások első fordulójában

A szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 33 százalékával jelentős előnnyel végezhet az élen a francia helyhatósági választások három hét múlva esedékes első fordulójában, maga mögé utasítva a jobboldali ellenzéket (27 százalék) és a harmadik helyre szoruló kormányzó szocialistákat (19 százalék) - derül ki az Odoxa közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet hétfőn ismertetett a Le Parisien című napilap.

Marine Le Pen pártjának esélyei hét százalékot javultak az előző, januári felmérés óta, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) három százalékot, a Szocialista Párt pedig egy pontot esett vissza.

Franciaországban március 22-én tartják a helyhatósági választások első, 29-én pedig a második fordulóját, amelyek során 2054 választókörzetben újraválasztják a megyei tanácsok tagjait.

A felmérés szerint a második fordulóban a jobboldali ellenzéknek van esélye a győzelemre, s így az UMP irányíthatja majd a legtöbb megyét az elkövetkező hat évben.

Maga a választás a Le Parisien és a Libération című napilapok szerint nem különösebben érdekli a franciákat, alacsony lesz a részvétel, a várható eredmény politikai következményei viszont jelentősek lehetnek.

A kormánypárt számára, amely egy ideig abban bízott, hogy a január eleji párizsi terrortámadásokat követő nemzeti összefogás hatására a szocialista tábor mobilizálható lesz, hideg zuhanyt okozhat az eredmény.

A választókerületek többségében ugyanis a szélsőjobboldali jelölt most először könnyedén be fog jutni a második fordulóba, s - ahogy a Libération megjegyezte - általános jelenséggé válhat az, ami a 2002-es elnökválasztáskor még politikai földindulást okozott. Akkor történt meg először ugyanis, hogy a szélsőjobboldali jelölt, Jean-Marie Le Pen bekerült a második fordulóba Jacques Chirac jobboldali jelölt mellett, a baloldal megosztottsága miatt, de a választást végül óriási fölénnyel a konzervatív politikus nyerte meg.

A baloldali Libération szerint a jobboldalnak most is jó esélye van "tarolni a második fordulóban a baloldali kormánytöbbség öngyilkos megosztottsága miatt", s amiatt is, mert azokban a választókerületekben, ahol a baloldali jelölt kiesik az első fordulóban, a kormánypárti tábor a második fordulóban a jobboldali jelöltet fogja támogatni annak érdekében, hogy a szélsőjobboldal ne juthasson mandátumhoz.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front már tavaly jelentős választási sikereket aratott: a márciusi önkormányzati választásokat követően 11 városban adhatott polgármestert, májusban megnyerte az európai parlamenti választásokat, szeptemberben pedig két szenátort tudott küldeni a felsőházba, a hónap végétől pedig várhatóan a megyei tanácsokban is képviseltetheti magát.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×