Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szíria - A felkelők nem fogadnak el tűzszünetet Aleppóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szíriai felkelők aleppói szövetsége nem fogad el helyi tűzszünetet az északi nagyvárosban, hanem a négy éve tartó válság általános rendezését és Bassár el-Aszad elnök távozását követeli.

A helyi tűzszünetet Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szorgalmazza azzal a feltételezéssel, hogy ha Aleppóban ez sikerül, akkor meg lehet majd próbálni kiterjeszteni más városokra és körzetekre is, és ez elvezethet az általános rendezéshez. A múlt héten bejelentette, hogy a kezdeményezés támogatására a damaszkuszi kormány vállalta, hogy a kettéosztott város ellen nem vet be légierőt és tüzérséget hat héten keresztül. Mistura közölte, hogy tényfeltáró küldöttség megy rövidesen Aleppóba, de azt nem mondta meg, hogy mikor. Erről a szíriai külügyminiszterrel tartott megbeszélésén állapodtak meg.

Az aleppói felkelők és a város lakosainak képviselői szombaton tanácskozást tartottak a közeli Törökországban az ajánlatról, és vasárnap közölték, hogy elutasítják, és nem is hajlandók találkozni az ENSZ-megbízottal. Az elképzelései nem felelnek meg a nemzetközi határozatoknak, amelyek egy teljes jogkörrel felhatalmazott ideiglenes kormány létrehozását, valamint az Aszad-rendszer távozását irányozzák elő - üzenték.

Visszanyerte a szabadságát vasárnap 19 elrabolt szíriai asszír keresztény, akiket közel 200 társukkal együtt ezen a héten hurcoltak el az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei - közölték emberi jogi aktivisták és egy helyi keresztény vezető. Basír Szaedi közlése szerint a 16 nő és a három férfi mindegyike ötven év körüli vagy annál idősebb, ami megmagyarázhatja, hogy miért engedték el őket. Az Asszír Emberi Jogi Hálózat nevű szervezet ezzel szemben azt mondta, a foglyok elengedését az Iszlám Állam által felállított, iszlám "bíróság" rendelte el, miután egyfajta adóként váltságdíjat szedtek be értük a nem muzulmán lakosoktól.

A többi túsz sorsa továbbra is ismeretlen.

Staffan de Mistura vasárnap szolidaritását fejezte ki a szíriai asszír keresztények iránt. Az ENSZ-megbízott ellátogatott a közösség egyik, Damaszkusz melletti kolostorába.

Az elhurcolt keresztények és más áldozatok mellett kiállt Ferenc pápa is a vasárnapi misén, és - mint mondta - szüntelenül imádkozik, hogy minél előbb érjen véget a "tűrhetetlen brutalitás" Szíriában és Irakban.