Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Uniós államfőkkel tárgyal Áder János

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött hétfő délután az úgynevezett Arraiolos-csoportot alkotó európai államfők kötetlen tanácskozása a portugáliai Bragában, az energia- és menekültügyi kérdésekre összpontosító eszmecserén részt vesz Áder János köztársasági elnök is.

A Tibaes kolostorban rendezett kétnapos találkozón a portugál házigazda, Anibal Cavaco Silva és Áder János mellett Sauli Niinistö finn, Bronislaw Komorowski lengyel, Andris Berzins lett, Joachim Gauck német, Heinz Fischer osztrák, Roszen Plevneliev bolgár és Toomas Hendrik Ilves észt államfő vesz részt, utóbbi kettő különmeghívottként.

A találkozó három plenáris ülésből áll. Ezek egyikén az energiaellátással kapcsolatos témákat járják körbe, egy másikon a menekültügyi kérdésekkel foglalkoznak, a harmadikon pedig arról tanácskoznak, hogyan segíthetik az újítások és a kutatások a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést. Az utóbbi témához kapcsolódóan - kedden - az államfők ellátogatnak a Bragában működő nemzetközi nanotechnológiai kutatóintézetbe is.

Döntések a találkozón nem várhatók. A portugál elnöki hivatal közleménye szerint a fórum célja, hogy a résztvevők nyílt és informális eszmecserét folytassanak.

Az első értekezlet helyszínéről elnevezett Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio portugál elnök olyan európai uniós tagországok, illetve leendő tagállamok (köztük Magyarország) államfőinek a részvételével, akik úgynevezett parlamentáris köztársaságok elnökei, a közvetlen végrehajtó hatalomnak többnyire nem részesei. Az a találkozó - a házigazda hivatalos megfogalmazása szerint - "Európa ügyének erősítését volt hivatott szolgálni a kétségek és vonakodások idején", vagyis közvetlenül a bővítést megelőzően.

Az Arraiolos-csoport fő célja ma, hogy az európai uniós tagországok előtt álló aktuális kihívásokat, az európai együttműködéshez kötődő témákat ebben a körben is megtárgyalják. A csoport találkozóit nagyjából éves rendszerességgel rendezik meg, más-más helyszínen. Három évvel ezelőtt az elnökök Budapesten tárgyaltak.