eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Műkincseket koboznak el a volt Fülöp-szigeteki diktátortól

Picasso, Gauguin, Michelangelo és Goya alkotásait kobozzák el Ferdinand Marcos néhai Fülöp-szigeteki diktátor családjától egy hétfői bírósági rendelet értelmében.

Az alkotások lefoglalását az a bizottság rendelte el, amely évek óta kutat a vagyontárgyak után, mondván a család az állam kárára gazdagodott meg.

Ferdinand Marcos és felesége, Imelda Marcos a feltételezések szerint 1986-os menekülésükig több mint nyolcmilliárd eurónyi (mintegy 2496 milliárd forintnyi) összeggel kurtították meg a Fülöp-szigeteki államkasszát. A bizottság eddig hárommilliárd euró értékben talált tárgyakat, készpénzt, ékszert és ingatlanokat. Elrendelték a Marcos-család minden ismert házának és lakásának átkutatását festmények után.

Ferdinand Marcos 20 évig tartó diktatúráját 1986-ban söpörték el. A politikus rendszerét kiterjedt korrupció és személyi kultusz jellemezte. Imelda Marcos luxuskiadásairól és több ezres cipőgyűjteményéről volt hírhedt, ami jól tükrözte az elnöki pár fényűző életmódját. A házaspár az elnök bukása után Hawaiira menekült, Ferdinand Marcos ott halt meg 1989-ben. A most 85 éves Imelda Marcos 1991-ben amnesztiát kapott, megengedték, hogy hazamenjen, még a politikába is visszatért. 2010-ben a Fülöp-szigeteki parlament alsóházának tagja lett, tavaly újraválasztották.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×