eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tüntetés, paprikaspray, könnygáz a forrongó Hongkong utcáin

Jelentős rendőri fellépéssel, paprikaspray-vel, könnygázzal igyekeznek szétoszlatni azt a több ezer diákot Hongkongban, akik egyhetes demonstrációjuk végén továbbra is azt követelik, hogy a 2017. évi kormányzóválasztáson szabadon állíthassanak jelöltet a hongkongiak.

A South China Morning Post című napilap online kiadása szerint a fiatalok vasárnap több helyütt megpróbálták a rendőrkordont áttörni, a tüntetők és a biztonságiak között összecsapások voltak, a rendőrök a kormányzat épületénél paprikaspray-t használtak. Helyenként készenléti rendőrök, sisakos, pajzsos, gyakorlóruhások léptek fel a demonstrálók ellen gumilövedékek kilövésére alkalmas fegyverekkel és botokkal. A fényképes beszámolók arról árulkodnak, hogy az utak szinte csatatérhez hasonlítanak, és több kórháznál is sorban állnak az ellátásra szorulók.

A kormányzat központi épületéhez közel hangosbeszélőn az esti órákban arra szólították fel az embereket, hogy azonnal távozzanak, mert egy törvénytelen gyülekezésben vesznek részt. Hangsúlyozták, hogy eddig csupán a minimális rendőri erőt alkalmazták.

A diákok azt szerették volna elérni, hogy a Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalom a tervezett október elsejénél előbb, vagyis már hétfőtől mozgósítsa szimpatizánsait. Meghirdetett céljuk, hogy polgárok tízezreivel megbénítsák a város üzleti negyedét, amíg követeléseiket nem teljesítik. Vezetőik, ellentmondásos nyilatkozataik után, végül a jelek szerint abban maradtak, hogy tartják magukat az eredeti menetrendhez.

A diákszövetség közleményében éjfélig adott haladékot a hongkongi kormányzatnak arra, hogy teljesítse követeléseiket, egyúttal tanulmányaik további felfüggesztését, a tüntetések folytatását helyezték kilátásba, s felhívták a hongkongiakat a sztrájkra.

Követeléseik első pontja, hogy a különleges közigazgatási övezet kormányzója mondjon le a "politikai reformfolyamatért" felelős többi tisztségviselővel együtt. Azt is követelik, hogy a kínai törvényhozás vonja vissza augusztus 31-i döntését, amellyel rögzítették a 2017. évi kormányzóválasztás eljárási kereteit. Követelik, hogy a lezárt Polgárok terét tegyék szabaddá, és legfőképpen: tegyék lehetővé a jövőbeni kormányzóválasztáson a szabad, vagyis "nyilvános jelölést".

A hongkongi kormányzat vasárnapi közleményében arról biztosította a helyi polgárokat, hogy figyelemmel van a különböző véleményekre, de egyúttal arra hívott fel, hogy mindenki békésen, ésszerű módon és törvényesen fejezze ki az óhaját. Hangsúlyozták, hogy a városban érvényesülni fog az általános választójog, vagyis mindenki szavazhat, ám a 2-3 jelöltet egy a város társadalmát széles körben reprezentáló 1600 fős bizottság fogja kiválasztani. A kormányzat egyúttal határozott ellenzését fejezte ki a Foglald el a központot! terve, vagyis a kormányzati épületek, illetve az üzleti negyed elfoglalásával kapcsolatban. "A rendőrség eltökélt a helyzet megfelelő, törvényes kezelésére" - fogalmaztak.

A kínai központi kormány hongkongi ügyekért felelős hivatalának szóvivője azt hangoztatta, Pekingnek meggyőződése, hogy a különleges közigazgatási övezet képes megfelelően kezelni a Foglald el a központot! mozgalmat. A szóvivő korábban "törvénytelen gyülekezésnek" nevezte a hongkongi demonstrációt, s jelezte a pekingi kormány határozottan tiltakozik minden olyan cselekmény ellen, amely "aláássa a jogállamiságot és veszélyezteti a társadalmi békét".

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×