eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Osztrák lap: orosz kémek hemzsegnek a bécsi minisztériumok munkatársai körül

Az orosz titkosszolgálat ügynökei az utóbbi időben egyre aktívabbak Ausztriában, célkeresztjükben a legfelsőbb kormányzati körök, elsősorban a külügy- és gazdasági minisztérium titkai állnak - írta vasárnapi számában az Österreich című osztrák lap a katonai elhárítás egy munkatársára hivatkozva.

Az elhárítás névtelenül nyilatkozó tagja szerint az oroszok leginkább az Európai Unió által országukra kivetett gazdasági szankciók megkerülésének lehetőségeivel kapcsolatos bizalmas információkat akarnak megszerezni. A lap szerint a törvények kijátszása, illetve jogszabálytervezetek és belső iratok megszerzése mellett az is érdekli őket, hogy kiket kell befolyásolni a szankciók áthágása érdekében, és hogyan lehet biztosítani az Ausztriában lévő orosz pénzeket.

Ennek érdekében tucatnyi orosz kém próbál a bécsi külügy és a gazdasági minisztérium dolgozóinak bizalmába férkőzni, a lap forrásának szavai szerint az oroszok "ráúsznak" a kulcspozíciókban lévő emberekre. A kémkedést a bécsi orosz nagyköveti rezidenciáról irányítják, és az oroszok legalább két szállítmányozási vállalkozást használnak titkosszolgálati fedőcégnek - írta a lap.

Az osztrák külügyminisztérium szóvivője az APA hírügynökségnek azt mondta, nem tudja megerősíteni a lap értesüléseit. A gazdasági tárca szintén azt közölte, hogy az illetékes hatóságok nem tudnak a lapban megjelentekről.

Korábban a francia sajtó is cikkezett arról, hogy az utóbbi időben jelentősen fokozódott az orosz titkosszolgálat párizsi tevékenysége, és a kormányzat legmagasabb szintjein is megpróbáltak tisztviselőket beszervezni. Híradások arról is szóltak, hogy manapság nagyjából ugyanannyi orosz kém van Londonban, mint a hidegháború idején.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×