eur:
392.85
usd:
366.59
bux:
66310.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Távol még a megállapodás az iráni atomprogramban

Nem sikerült egyetértésre jutni az iráni atomprogrammal kapcsolatos legfontosabb vitás kérdésekben a Teherán és a hat nagyhatalom között nyolc napig folytatott New York-i egyeztetéseken, a felek továbbra is távol vannak a végleges megállapodástól - közölte helyi idő szerint pénteken a tárgyalássorozat befejeztével az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője.

A névtelenül nyilatkozó illetékes az után beszélt erről, hogy egy New York-i szállodában véget értek a tárgyalások John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter, illetve Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője között. Irán és a "hatok" - öt állandó BT-tagország Németországgal együtt - képviselői nyolc napja kezdték meg az egyeztetéseket New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakával párhuzamosan, és csatlakoztak hozzájuk az országcsoport külügyminiszterei.

A tárgyalássorozat befejeztével az amerikai diplomata azt mondta, hogy a tárgyalófelek között továbbra is nagyok az ellentétek minden fontos kérdésben, és rengeteg apróbb dologról is kell még egyeztetni. Emlékeztetett arra, hogy ehhez még nyolc hét áll rendelkezésre: legkésőbb november 24-ig meg kell állapodni.

"Úgy gondolom, hogy ez még lehetséges, de nagyon nehéz munka vár ránk" - mondta.

A megbeszélések előtt Kerry úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy az elkövetkező hetekben mégis sikerül tető alá hozni a megállapodást. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes is azt mondta, hogy van még esély erre a határidő lejárta előtt.

A következő tárgyalássorozat októberben lesz, de pontos dátuma és helye még nem ismert.

Iránnak és a hatoknak - az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Németországnak, Oroszországnak és Kínának - eredetileg július 20-ig kellett volna eredményre jutniuk az iráni atomprogramról szóló ideiglenes megegyezést felváltó végleges megállapodásról, ez azonban nem sikerült. A felek ezért abban egyeztek meg, hogy négy hónappal, november 24-ig meghosszabbítják a tanácskozásokat.

A legfőbb vitás kérdés az urándúsítás ügye. Teherán azt akarja, hogy a lehető legtöbb modern urándúsító centrifugája maradjon meg, a nyugati hatalmak viszont attól tartanak, hogy a perzsa állam nukleáris fegyver gyártásához használhatja a dúsított uránt. Az iráni kormány következetesen tagadja ezt, és azt hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

A nemzetközi közösség arra igyekszik rávenni Teheránt, adjon objektív garanciákat arra, hogy nem gyárt atomfegyvert, cserébe pedig felajánlják az iráni gazdaságot érintő korlátozások feloldását.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×