eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kitört egy vulkán Japánban

Kitört egy tűzhányó Japán középső részén szombaton, a kitörés következtében legalább nyolc ember megsérült, és módosítani kellett légi útvonalakat, hogy a repülőgépek elkerülhessék a vulkán felett gomolygó hamufelhőt.

A japán meteorológiai ügynökség közlése szerint a Nagano és Gifu prefektúrák határán elterülő Ontake-hegy helyi idő szerint 11 óra 53 perckor (közép-európai idő szerint nem sokkal hajnali öt óra előtt) tört ki. A hegy déli lejtőire okádott füstfelhője több mint három kilométeres távolságra elnyúlt.

A hatóságok legkevesebb negyven olyan sérültről tudnak, akiket a mentőalakulatok egyelőre nem tudnak elérni. Õk egyelőre magukra vannak utalva 3000 méter magasan, hegyi kunyhókban - közölte Hanamura Szohei, a naganói katasztrófa-elhárítás munkatársa, hozzátéve, hogy a sérültek közül hozzávetőleg 30 állapota súlyos, több mint tízen elvesztették eszméletüket. Megmentésükre helyi idő szerint vasárnap hajnalban tesznek kísérletet - gyalog, mert a vulkáni hamu miatt túl veszélyes lenne helikoptert használni. Hanamura mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a hegyi kunyhók gondnokai járatosak az elsősegélynyújtásban, és telefonos kapcsolatban állnak a mentőalakulatokkal.

Az NHK japán közszolgálati televízió helyszíni tudósításában jól látható volt, amint a hegy vastag szürke füstfelhőt ereszt a levegőbe.

A helyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki a hegymászók és mások számára, hogy kerüljék el a környéket.

Egy, a Youtube videomegosztó portálra feltett felvételen látszik, amint hegymászók sietve távoznak a hegycsúcs közeléből, miközben a tűzhányó füstfelhője fölébük emelkedik.

Az Ontake-hegy a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik. Atomerőmű nincs a közeli térségben.

A vulkán legutóbb 1979-ben tört ki, akkor 200 ezer tonna hamut lövellt ki. Volt egy kisebb kitörés is 1991-ben.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×